fbpx

Chișinăul limitează numărul diplomaților ruși acreditați în R. Moldova

Autoritățile de la Chișinău au decis limitarea numărului de diplomați acreditați de Federația Rusă în Republica Moldova. Potrivit ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, acest lucru s-a făcut pentru a „crea o situație în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țară”. Reprezentanții Federației Ruse au fost informați despre decizie, susține ministrul, transmite IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui Nicu Popescu, timp de mai mulți ani, chiar decenii, Moldova a fost ținta mai multor tipuri de activități din partea Federației Ruse și politici destul de ostile, o seamă din ele erau realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

„Am văzut recent și informațiile cu numărul excesiv de antene. În opinia noastră este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și ale altei țări să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații. Or, atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune a unor servicii diplomatice, am ajuns de comun acord cu instituțiile și decidenții politici la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în Republica Moldova”, a spus șeful diplomației moldovenești în debutul ședinței de astăzi a Guvernului.

Reacția Chișinăului vine după ce o investigație jurnalistică a Jurnal TV și The Insider a arată că numărul antenelor și dispozitivelor de transmisie de pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău crește în fiecare an. La fel, crește și numărul persoanelor misterioase care apar acolo constant. Mișcarea pe acoperiș are loc în mod special înainte de alegerile prezidențiale sau parlamentare sau înainte de vizitele delegațiilor străine în Republica Moldova. Așa s-a întâmplat în ajunul Summitului Comunității Politice Europene care a avut loc la 1 iunie și în luna mai, după un atac al hackerilor asupra rețelelor guvernamentale, când mii de documente secrete au căzut în mâinile intrușilor. Jurnaliștii i-au identificat pe bărbații de pe acoperișul ambasadei care s-au dovedit a fi ofițeri de legătură clasificați de la GRU și SVR, strâns legați de grupurile de hackeri care au spart e-mailurile Angelei Merkel, ale lui Emmanuel Macron și ale lui Hillary Clinton. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău a avertizat că decizia autorităților moldovenești „pot afecta afectează într-un mod foarte serios posibilitatea unui dialog dintre două țări”.

Articole asemănătoare

Back to top button