fbpx

Chișinău, la un pas de a fi plasat în carantină? Cazurile înregistrate până acum și declarațiile autorităților

Este necesar ca 1% din populația capitalei să se infecteze ca în Chișinău să fie introdus regimul de carantină. Aceasta declara primarul Ion Ceban în luna aprilie a anului curent, când în Moldova se înregistrau abia primele cazuri de COVID-19. Iar de atunci, numărul celor care au contractat virusul a crescut până aproape de pragul anunțat de edil.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai exact, în aprilie 2020, primarul municipiului anunța în cadrul unei emisiuni că – pentru a analiza o eventuală plasare în carantină a orașului – trebuie să fie peste 8000 de locuitori ai capitalei bolnavi de noul coronavirus. Primarul menționa atunci că orașul are peste 800.000 de persoane, iar fluxul ajunge și la un milion de oameni.

Actuamente, Chișinăul continuă să fie primul în „topul” regiunilor celor mai afectate de pandemie din Moldova. În capitală s-au depistat, în total, 19.996 de cazuri. Dintre acestea, 411 s-au soldat cu decese, în timp ce peste 13.000 de persoane au fost tratate.

Potrivit infograficului prezentat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în acest moment, sub supravegherea medicului sunt peste 10.000 de locuitori ai capitalei. Cert e că, momentan, în oraș sunt considerate active doar 6209 cazuri. 

Totuși, zilnic, în Chișinău sunt depistate sute de cazuri, dacă în zilele de weekend și luni acestea ajung până la 100 sau 200 de infectări, în restul săptămânii se pot confirma și peste 300 de cazuri în fiecare zi.

Mai mult, situația nu pare să facă o întorsătură spre bine, mai ales în contextul în care instituțiile de învățământ au fost redeschise. De la 1 septembrie și până acum, în cele 147 de instituții de învățământ primar şi secundar din capitală se atestă următoarea situație: elevi bolnavi – 106; elevi în autoizolare – 1669; cadre didactice – 74; autoizolare – 43; cadre nedidactice – 20; autoizolare – 11. Totodată, în regim de carantină se află 48 de clase din 23 de instituții, iar la grădinițe sunt 51 de cazuri (doar două în cazul copiilor).

Totuși, Primăria municipiulu Chișinău va analiza posibilitatea reluării procesului educațional în instituțiile de învățământ în condiții de activitate obișnuită. Cu o solicitare în acest sens a venit primarul general către viceprimara de ramură, Agela Cutasevici, în cadrul ședinței operative de astăzi.

„Cererea mea vine în contextul în care noi impunem în instituţiile de învăţământ respectarea strictă a măsurilor de prevenire a infectării cu virusul COVID-19, în timp ce în zonele de agrement, localuri publice şi în transportul public aglomeraţia e la ea acasă, iar oamenii parcă nici nu au auzit despre coronavirus şi distanţă socială”, a explicat Ion Ceban, cerând părinților să fie grijulii cu respectarea normelor de către copiii lor.

ZUGO mai menționează că, în acest moment, în Moldova se atestă un total de 46.796 de cazuri de infectare, 10.567 fiind active.

Articole asemănătoare

Back to top button