fbpx

Ce face Guvernul pentru agricultori? Răspunsul lui Dorin Recean

„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este angajat într-un dialog constant cu fermierii protestatari care au blocat mai multe drumuri naționale, începând cu 13 februarie, invocând problemele financiare provocate de prețurile la motorină, semințe, fertilizanți și seceta din anul trecut”. Declarația aparține șefului Guvernului, Dorin Recean, în urma protestelor repetate ale agricu

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Noi avem un dialog constant cu sectorul agricol din Republica Moldova, pentru că vrem să investim, să-l facem profitabil. Sunt 30 de asociații, noi discutăm cu toți, dar cele mai multe discuții pe care le-am avut eu, dar și vicepremierul Bolea au fost cu una dintre asociații, care reprezintă o parte din producătorii de cereale. Într-adevăr, a fost perioada 2022 – 2023, atunci când prețurile la motorină, la fertilizanți au fost înalte, după care, din cauza războiului Rusiei în Ucraina prețurile și la inputuri au fost mari, dar și la roadă au fost mici. Au fost și alte probleme și crize pe parcurs, corespunzător, Guvernul s-a angajat să identifice mijloacele necesare pentru a rezolva cel puțin parțial problemele.

Ce face Guvernul? Din 2020 până acum Guvernul a debursat deja aproximativ 6 miliarde de lei în sectorul agricol. Pe tot parcursul anului 2-2023 în special am avut acest dialog constant cu sectorul agricol, dar cum spuneam, cel mai mult am discutat cu producătorii de cereale. O parte din ei sunt reprezentați de asociația cea mai activă.

Deci, în 2023, pentru că era situația dificilă, la 2161 de producători am plătit câte 1240 lei la hectar, pentru criza 2022 – 2023. În total au fost 200 de milioane pe acest program. Tot în 2023, suplimentar am mai plătit 140 de milioane de lei la 3187 de producători, le-am returnat acciza pentru motorină. Așa cum s-a solicitat, în 2023 au fost aplicate restricții pentru importul de cereale în special din Ucraina și am fluidizat tranzitul, prioritate punându-se pe calea feroviară, pentru acele exporturi de cereale din Ucraina în vest. Reamintesc că în 2023, statul a acordat subvenții de 1,6 miliarde de lei prin programele normale. Ceea ce am numit eu 200 de milioane plus 140 de milioane sunt peste aceste 1,6 miliarde care au fost planificate. Corespunzător cu alte programe, în 2023 au fost alocați în sectorul agricol aproximativ 2 miliarde de lei. Tot în 2023 noi am accelerat debursarea plăților pentru fondul de subvenționare tocmai de aceea ca fluxul de numerar pentru companii să fie mai accelerat și ei să aibă mai puține probleme cu creditorii, fie că sunt bancari, fie că sunt nebancari. Tot în 2023, noi am facilitat utilizarea mijloacelor financiare din contul de TVA care a mers la restituire și, corespunzător, dacă în 2022, de această facilitate în valoare de 3 milioane de lei au beneficiat câțiva agricultori, atunci în 2023, această facilitate a fost utilizată în măsură de 326 milioane de lei.

Ce facem în 2024? Avem aproximativ 1,7 miliarde de lei în Fondul de subvenționare. În plus, noi, statul, adică toți cetățenii RM am mai împrumutat 1,5 miliarde de lei, ca să putem acorda granturi de aproximativ 1 miliard de lei în sectorul zootehnic, dar și pentru pomicultură, acolo unde valoarea adăugată este înaltă. Ceilalți 500 de milioane de lei sunt alocați pentru restabilirea sistemelor de irigare, așa încât să avem o productivitate mai mare în agricultură. În acest an, am accelerat și mai mult debursarea subvențiilor. Deja la ziua de astăzi, 361 de milioane de lei au fost debursați pe programele de subvenționare AIPA.

Guvernul anticipează problemele care există, fie la producătorii de cereale, fie în alte părți ale societății sau mediului de afaceri. Acum 2 săptămâni în CSE, apoi acum o săptămână în ședință de Guvern, am aprobat din Fondul de intervenție un adaos de 50 de milioan e de lei pentru aproximativ 400 de producători de cereale, din raioanele Cahul, Cantemir, Ștefan Vodă, Leova, Vulcănești și Taraclia, care au avut de suferit în urma secetei din 2023. Acești producători de cereale vor primi în mediu 2500 de lei per hectar, pentru a acoperi pierderile.

Vreau să menționez că producerea de cereale, ca apoi să le scoți la export, este foarte vulnerabilă, neprofitabilă și foarte mult expusp riscurilor fluctuațiilor, fie prețurilor la combustibili și fertilizanți, fie prețurilor la produsul finit. Mai mult ca atât, RM cu părere de rău de-a lungul anilor a exportat pâinea ieftină în altă parte. Trebuie să încurajăm producerea locală, de asta alocăm mai mulți bani pentru investiții în zootehnie, pomicultură etc.

Ce facem cu producătorii de cereale care au probleme cu achitarea datoriilor? Sunt aproximativ 450 de producători de cereale, mai mult sau mai puțin vulnerabili. O parte din probleme vor fi rezolvate prin cele 50 de milioane pe care le-am alocat deja. 200 dintre acești producători deja s-au adresat la Comisia creată de Ministerul Agriculturii, pentru informații, după care 100 dintre ei s-au adresat cu dosare și în cazul a 20 dintre ei a fost aplicat mecanismul de forță majoră, iar în baza lui au fost la creditori. Pentru ceilalți 80 au fost identificate alte soluții”, a punctat Dorin Recean.

Îndemn să avem respect pentru toți cetățenii. Evident, avem dreptul să protestăm, dar să o facem în așa măsură, încât să nu afectăm drepturile altora. Există angajamentul vicepremierului Bolea, al Guvernului în general și al meu ca noi gradual să rezolvăm toate problemele”, a conchis prim-ministrul.

Precizăm că sute de fermieri au ieșit și miercuri, 14 februarie, la proteste în mai multe regiuni ale țării, inclusiv la vama Leușeni-Albița. Aceștia au blocat drumul în apropiere de frontiera moldo- română pentru mai multe ore. Ulterior, accesul a fost deblocat și a fost anunțată o pauză înaintând autorităților un ultimatum.

Articole asemănătoare

Back to top button