fbpx

Bolile cardiovasculare, în creştere. Doar în 2022, circa 5.700 de persoane au fost operate din contul statului

Aproximativ 5 700 de persoane au beneficiat în anul 2022 de intervenţii chirurgicale cardiovasculare, acoperite de stat. Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), peste 4 000 sunt intervenţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic, 84 – operaţii minim-invazive la copii cu malformaţii congenitale, iar peste 1 600 – alte operaţii cardiochirurgicale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru intervenţiile chirurgicale cardiovasculare, în 2022, din fondurile AOAM au fost direcţionate peste 294 de milioane de lei, cu 48 de milioane mai mult față de anul 2021. Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenţii chirurgicale cardiovasculare variază de la circa 41 de mii de lei până la 206 mii de lei per operaţie minim-invazivă la adulţi.

Anul trecut, 15 persoane cu probleme cardiace au beneficiat de operații minim-invazive pentru înlocuirea valvei aortice. Pentru aceste intervenții, din fondurile AOAM au fost alocate peste trei milioane de lei, costul mediu al unui caz tratat depășind 206 mii de lei.

În 2023, pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale cardiovasculare a fost prevăzută suma de circa 373 de milioane de lei. Menţionăm că de operaţii gratuite beneficiază persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgenţă. Pentru intervenţia chirurgicală programată, cetăţenii se adresează la medicul de familie, care eliberează bilet de trimitere pentru efectuarea investigaţiilor necesare şi a consultaţiilor la medicii specialişti.

Articole asemănătoare

Back to top button