fbpx

audio, foto | „Cumătra Marcela a auzit de la cumătrul Radu că la Toma Ciorbă mor pe-un capăt”. Topul bârfelor despre coronavirus, spuse de „gura satului”

De pe 7 martie, când în Moldova a fost înregistrat primul caz de coronavirus, pe internet circulă mai multe zvonuri despre asta. Se vehiculează că numărul de bolnavi ar fi mult mai mare, că noaptea vor zbura elicoptere care vor stropi cu dezinfectant și se distribuie mesaje care ar fi expediate din numele Poliției, dar oamenii legii nu cunosc nimic despre ele.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deoarece primim și noi, la fel ca și majoritatea cititorilor noștri, asemenea mesaje, am decis să vă relatăm care sunt cele mai frecvente bârfe și de ce nu trebuie să credeți „gura satului”.

Cumătra Marcela a auzit de la cumătrul Radu…

Mesajul vocal circulă de câteva zile pe Facebook și se răspândește mai rapid decât COVID-19. O femeie povestește că a auzit de la cumătra Marcela, care știe de la cumătru Radu, că la spitalul Toma Ciorbă nu mai sunt locuri, bătrânilor nu li s-ar acorda ajutorul medical necesar, ei ar fi lăsați să moară, apoi duși la morga din raion, iar numărul persoanelor infectate ar depăși 1000.

Atenție, secvența audio conține limbaj licențios!
 

De ce să nu crezi în această bârfă?

În primul rând, deoarece nu este clar de unde vine informația, cine a transmis primul sau prima acest mesaj vocal, persoana nu este identficabilă. Menționăm că la Spitalul Toma Ciorbă ar putea fi internați cel mult de 165 bolnavi, iar pacienții în stare extrem de gravă sunt transferați la Spitalul Clinic Republican (abia acolo ar putea deceda n.red).

Din informațiile oficiale, Moldova dispunea inițial de 400 de teste, a mai negociat procurarea altora 1000 și a mai primit peste 1000 de la OMS. În cazul în care ar fi fost peste 1000 de cazuri confirmate, doctorii ar fi avut deficit de teste, iar sistemul medical ar fi fost într-o situație dificilă. Totodată, șeful ANSP, Nicolae Furtună a anunțat astăzi că s-au cheltuit peste 300 de teste.

Elicopterele care vor stropi Moldova cu dezinfectant

Un mesaj distribuit prin Viber avertiza, cu referire la surse din cadrul armatei, că elicopterele vor zbura pe timp de noapte și vor stropi cu dezinfectant în intervalul 23:00 – 05:00. Cetățenii erau rugați să închidă geamurile și să nu iasă afară. Informația a fost infirmată de autorități.

Bărbatul de la Ciocana care ar fi decedat de coronavirus

Medicul Mihai Stratulat a anunțat recent pe pagina sa de Facebook că un bărbat ar fi revenit din Italia și ar fi zburat în avionul cu care a ajuns la Chișinău și prima pacientă diagnosticată în țara noastră. Ulterior, bărbatul a fost găsit mort în apartament, iar medicul susținea că decesul a survenit din cauza coronavirusului. Autoritățile au comunicat, însă, că moartea a fost cauzată de alți factori, iar vecinii defunctului ne-au relatat pe pagina de Facebook că informațiile răspândite de Stratulat nu ar fi adevărate.

Femeia din raionul Cantemir care ar fi decedat de coronavirus

Informația a circulat, la fel, zilele trecute pe rețelele de socializare. Istoria a fost făcută publică de Rosian Vasiloi, fostul șef al Poliției de Frontieră. El povestea că bătrâna a fost găsită fără suflare în casă și că s-ar fi aflat în autoizolare.

Ulterior, tot el a infirmat informația, menționând că a discutat cu rudele, care i-au comunicat că decesul a fost cauzat de o tumoare. Mai târziu, postarea a fost ștearsă de pe pagina lui Vasiloi.

Mesajul anonim al unui medic, publicat de un vlogger

Dorin Galben a publicat un mesaj care i-ar fi fost transmis de un medic. Acesta povestea că, de fapt, ar fi mai multe cazuri de coronavirus, dar Dorin nu a făcut publică cifra. La fel, doctorul i s-ar fi plâns pe condițiile în care muncește și că lucrează dublu. Viorica Dumbrăveanu a infirmat informațiile.

Avertizările despre hoții deghizați în medici

Din numele Poliției este răspândit un mesaj prin intermediul căruia cetățenii sunt avertizați că există grupuri de hoți care telefonează și află informații personale, iar apoi se deghizează în medici sau în persoane care dezinfectează casele pentru a pătrunde în locuințe. Oamenii legii au publicat un comunicat și au anunțat că nu au transmis nimănui asemenea informații.

Scrisoarea lui Iura Klimov

În acest mesaj se povestește despre un tânăr medic rus care ar fi lucrat la Wuhan și ar oferi anumite sfaturi pentru a combate coronavirusul. El spune că virusul este o celulă extrem de mare și nu poate pătrunde în organism dacă purtăm măști, că pentru a omorî virusul ar trebui să consumăm cât mai multă apă fierbinte și că oamenii ar putea determina singuri dacă sunt sau nu infectați. Informația a fost infirmată de doctorul ucrainean Evghenii Komarovsky, care a explicat de ce acest mesaj este un fake.

Redacția ZUGO vă îndeamnă să vă documentați din surse oficiale, credibile și identificabile, să nu credeți ce se scrie în mesajele dubioase și să nu le distribuiți.

Ne puteți scrie în comentarii ce alte zvonuri sau bârfe legate de coronavirus ați mai întâlnit.

Fiți sănătoși și mereu informați.

Articole asemănătoare

Back to top button