fbpx

„Au violat mame și fiice”. Dezvăluirile unui dezertor rus care a luptat sub comanda „măcelarului din Bucea”

Nikita Chibrin, fost soldat din orașul rusesc Yakutsk, a povestit pentru CNN că a luptat în Brigada 64, unitatea militară rusă acuzată că a comis crime de război în timpul ofensivei din Bucea, Borodianka și alte orașe și sate de la nord de Kiev. El a dezertat din armata rusă în septembrie și a fugit în Europa prin Belarus și Kazahstan. Chibrin spune că își amintește încă de soldații ruși care au fugit după ce ar fi violat două femei ucrainene în timpul atacului din martie, de la nord-vest de Kiev. „I-am văzut alergând, apoi am aflat că sunt violatori. Au violat o mamă și o fiică”, a spus el. Comandantii lor, a spus Chibrin, au ridicat din umeri când au aflat despre violuri. Presupușii violatori au fost bătuți, spune el, dar niciodată nu au fost pedepsiți penal pentru crimele lor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Trupele brigăzii în care a luptat Chibrin au fost etichetate drept criminali de război de către Ministerul Apărării ucrainean în aprilie, după ce au fost descoperite gropi comune cu civili uciși și cadavrele abandonate pe străzi în urma retragerii forțelor ruse din regiunea Kiev.

Documentele militare prezentate de Chibrin și văzute de CNN arată că brigada era condusă de Azatbek Omurbekov, cunoscut sub numele de „Măcelarul din Bucea”, sancționat de Uniunea Europeană și Marea Britanie. De altfel, Statele Unite au sancționat întreaga brigadă. Kremlinul a negat orice implicare în crimele în masă și a susținut că imaginile cu cadavrele civile nu sunt adevărate. De altfel, Vladimir Putin a acordat unității distincții militare onorifice și a lăudat-o pentru „eroismul” și „acțiunile îndrăznețe”. Chibrin spune însă că nu a văzut niciun act de eroism, ci doar multe crime.

Pregătit să depună mărturie împotriva unității sale la o instanță penală internațională

Într-un interviu pentru CNN, dintr-o țară europeană în care a cerut azil, Nikita Chibrin a vorbit despre unele dintre crimele la care spune că a fost martor și despre care a auzit relatări. El a declarat că este pregătit să depună mărturie împotriva unității sale la o instanță penală internațională și se apără că el însuși nu a comis nicio infracțiune.

„Nu am văzut crime, dar am văzut violatori fugind”, a spus el. Fostul soldat a mai afirmat că unitatea militară avea „comanda directă de a ucide” pe oricine dă informații despre pozițiile unității, fie că sunt militari sau civili. „Dacă cineva avea un telefon – aveam permisiunea să-i împușcăm”, a spus el. El susține că nu există nicio îndoială că unii dintre bărbații din Brigada 64 puteau să omoare civili neînarmați.

„Există maniaci cărora le place să omoare oameni. Acolo au apărut astfel de maniaci”, a spus Chibrin. El a descris jafurile în urma cărora soldații ruși au furat computere, bijuterii și orice le-a plăcut: „Nu au ascuns asta deloc. Mulți din unitatea mea, când am plecat de la Lipovka și Andreevka la sfârșitul lunii martie, au luat mașini ale civililor și le-au vândut în Belarus. Mentalitatea este că dacă furi ceva, ești bun. Dacă nu te prinde nimeni, bine! Dacă vezi ceva care este scump și îl furi și nu te prinde, ești bun.”

Potrivit fostului soldat, comandanții unității sunt conștienți de presupusele violuri, crime și jafuri, dar nu au luat măsuri: „Au reacționat ca: ‘S-a întâmplat. Şi ce dacă?’ De fapt, nu a existat nicio reacție. Nu există disciplină.”

CNN a cerut Ministerului rus al Apărării să comenteze aceste acuzații, dar nu a primit un răspuns.

„Desigur, Rusia va pierde. Pentru că întreaga lume sprijină Ucraina”

Chibrin spune că este convins că Rusia va pierde în cele din urmă războiul împotriva Ucrainei, dar că „nu se va opri până când toată lumea va muri. Soldații sunt carne de tun pentru ei. Nu îi respectă”.

După ce a văzut luptele din prima linie, fostul soldat susține că echipamentul pus la dispoziție soldaților ruși este inferior armelor la care are acces Ucraina. El spune că, în timp ce Ucraina primește unele dintre cele mai avansate arme de la aliații săi occidentali, armata rusă se bazează pe echipamentele din perioada sovietică utilizate în timpul războiului din Afganistan din anii 1980.

„Desigur, Rusia va pierde. Pentru că întreaga lume sprijină Ucraina. A crede că ei (rușii) vor câștiga este o prostie. S-au gândit că vor ocupa Kievul în trei zile. Ce zi este acum [de război]? a 260-lea? Au crezut că vor veni în Ucraina și vor primi flori. Dar li s-a spus să se dea jos și să arunce cu cocktailuri Molotov”, a povestit fostul soldat.

El a povestit că soldații din unitatea lui nu erau deloc pregătiți pentru luptă, iar antrenamentul a constat în faptul că comandanții le-au dat o armă, o țintă și 5.000 de gloanțe. „Continuă să tragi și apoi ești liber să pleci. Nimeni nu făcea nimic. Nu a existat un antrenament real”, a spus Chibrin. „A fost o mare minciună. A fost un antrenament militar cu armata belarusă. Și ne-au mințit. Pe 24 februarie au spus că toată lumea va merge la război”, a spus Chibrin, adăugând că inițial a refuzat să meargă: „Primul lucru pe care l-am spus a fost: „Comandante, du-te la dracu, nu vreau să merg la război” și mi-a răspus: „Hei, tu vei avea mari probleme, vei merge la închisoare și familia ta va avea mari probleme… M-a atacat și m-a urcat într-o mașină specială și a închis ușa. Nu am putut să o deschid din interior. Deci, așa am plecat în Ucraina.”

Articole asemănătoare

Back to top button