fbpx

Antreprenori din adolescență: Cum pot profesorii inspira și ghida o generație de inovatori prin programul Startup School?

Într-o lume în continuă schimbare, unde inovația și tehnologia redefinește fiecare aspect al vieții noastre cotidiene, o nouă generație își face simțită prezența. Adolescenții și tinerii antreprenori, cu viziune și curaj, lansează startup-uri care promit nu doar să schimbe jocul în domeniile lor, ci și să aducă soluții la unele dintre cele mai presante provocări ale societății noastre.

Inspirându-se atât din studiile de caz internaționale, cât și din exemplele demne de admirație din Moldova, tinerii antreprenori demonstrează că spiritul inovator nu are hotare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mark Zuckerberg: Rețea socială lansată din camera de cămin

Mark Zuckerberg a inițiat Facebook la 19 ani, din camera sa de cămin, transformând rapid platforma dintr-un proiect făcut din camera unui cămin într-o rețea socială globală. Succesul său se datorează abilităților sale  în programare și identificarea momentului perfect, la ascensiunea internetului pentru lansarea unei noi platforme sociale.

Melanie Perkins: De la idee la Canva

Melanie Perkins a avut o viziune simplă la 19 ani: să facă designul grafic accesibil și ușor pentru toată lumea. Observând complexitatea și costul ridicat al programelor de design existente, ea a conceput Canva, o platformă care simplifică procesul de design. Determinarea și prezentările repetate în fața investitorilor au făcut din Canva un instrument esențial în designul grafic la nivel mondial.

Maya Penn: Un exemplu de sustenabilitate și antreprenoriat din copilărie

Maya Penn a început Maya’s Ideas la 8 ani, promovând moda sustenabilă și devenind un exemplu remarcabil de tânără antreprenoare și activistă pentru mediu. Inițiativa ei evidențiază rolul crucial al pasiunii în antreprenoriat și importanța sustenabilității în afaceri. A devenit nu doar designer și CEO, dar și o voce puternică pentru activismul de mediu. 

Republica Moldova, se remarcă printr-un spirit de creativitate și inovație. Inspirându-se de la succesul antreprenorilor internaționali, tinerii moldoveni își demonstrează talentul într-o varietate de domenii, sprijiniți fie de familie, școală sau de platformele care oferă resurse educaționale alternative precum Dreamups. Aceste platforme validează ambiția și ideile tinerilor din Moldova, punând bazele pentru o generație care aspiră la schimbări globale.


Dorian Lesnic: Cum faci networking-ul mai ușor

La doar 17 ani, Dorian Lesnic a reinventat networking-ul cu Card Neto, transformând schimbul de contacte printr-o carte de vizită digitală care elimină erorile umane și funcționează independent de starea bateriei telefonului. Reflectând asupra parcursului său, Dorian afirmă: „Înființarea unei afaceri poate fi înfricoșătoare, dar cel mai mare regret este să nu încerci niciodată”, subliniind valoarea curajului și a inițiativei în antreprenoriat încă din adolescență.

Cristian Frunze: Despre educația de design grafic în limba română

La doar 16 ani, Cristian Frunze a demonstrat că vârsta este doar un număr când e vorba despre a aduce schimbări semnificative în educație. Identificând o lacună majoră în sistemul de învățământ online din Republica Moldova, Cristian a observat absența resurselor de învățare în design grafic disponibile în limba română. Această realizare nu l-a descurajat; dimpotrivă, l-a motivat să acționeze, lansând resurse de învățare în design grafic în limba română.

Marta Gavriliuc: Exploratori  în educația digitală cu Zeno Academy

La 18 ani, Marta Gavriliuc a fondat Zeno Academy, o platformă care redefinește educația online, transformând-o într-o experiență captivantă și personalizată. Zeno Academy nu este doar un spațiu de învățare, ci un loc unde elevii se simt înțeleși și motivați, fie că se pregătesc pentru examene sau doresc să aprofundeze diverse discipline. Marta a spus: „La Zeno Academy, am reușit să transformăm procesul educațional într-o experiență relevantă pentru generația actuală, vorbind ‘limba’ elevilor prin metode de învățare care să le stârnească interesul și empatia.” Inițiativa ei subliniază importanța adaptării educației la nevoile și așteptările tinerilor.

În Republica Moldova, pasiunea pentru educație, tehnologie și antreprenoriat se întâlnesc în programul Startup School, un program Dreamups care aduce mai aproape lumea startup-urilor de elevi și profesori. Prin lecții online și proiecte practice, elevii ghidați de profesori cum să transforme ideile proprii în afaceri tehnologice reale. Acest parcurs de 6 săptămâni culminează cu prezentări de proiecte și premii pentru cele mai promițătoare idei.

Ghidează o generație de inovatori. Aplică la Startup School. 

Dacă ești profesor/profesoară și ai dorința de a inspira viitorii antreprenori, Startup School este programul, care merită a fi implementat în școala ta. Studiază  atent regulamentul și trimite dosarul de aplicare până pe 20 martie ora 23:59, la hello@dreamups.md și ajută-ne să creștem lideri antreprenoriali. 

Pentru mai multe detalii, vizitează https://startupschool.md/.

Programul Startup School este dezvoltat în cadrul inițiativei „De la liceu la lider: Sprijinirea tinerilor specialiști și a viitorului în Republica Moldova prin incluziune și accesibilitate”, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană. 

Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS

Apreciem mult suportul partenerilor de comunicare, Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, Diez, Agora și Zugo, cu sprijinul lor ajungem la fiecare elev și profesor din Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button