fbpx

Andrei Cebotari și Adrian Adam au fost aleși cei mai buni rugbiști în 2023

Andrei Cebotari și Adrian Adam au fost aleși cei mai buni rugbiști moldoveni ai anului 2023. Cebotari va primi premiul în proba de rugby 15, iar Adam în cea olimpică de rugby 7. Ambii joacă de mai mulți ani la cluburi din străinătate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Andrei Cebotari are 31 de ani și este mai nou și antrenor la Bialystok, liderul autoritar din campionatul Poloniei. El a fost un lider și la ultimul meci al echipei naționale, 31-11 cu Serbia. Cebotari face rugby de la 17 ani, când era elev la Liceul Municipal cu profil Sportiv. Peste 4 ani se mută în România, unde a jucat pentru trei echipe, iar de 7 ani este în Polonia, unde a cucerit de două ori medalia de bronz cu echipa Pogon.

Adrian Adam are 28 de ani și este singurul moldovean care joacă la moment în Serie A, fiind component al formației Villorba. Face rugby de la 19 ani după ce a practicat fotbal în componența echipei Zimbru. A ajuns în Italia după ce a evoluat pentru Sporting ASEM și CSM Galați. În 2023, a adunat mai multe puncte la rugby 7 în componența naționalei Moldovei. Ca de obicei a fost exact la transformări, dar a reușit și eseuri spectaculoase, scrie sport1.md.

S-a remarcat pe arena internațională și Nicoleta Meșina, care a fost aleasă pentru al doilea an consecutiv cea mai bună în Moldova. La nivel de club, evoluează în România unde a devenit campioană în ultimii doi ani alături de CS Politehnica Iași la nivel de senioare. Nicoleta are 21 de ani și practică rugby deja de 10 ani. A îndrăgit acest gen de sport la Liceul Teoretic Lucian Blaga, primul său antrenor fiind Oleg Sadovici. În România s-a mutat în 2019.

Un an bun l-a avut și Mihai Muțurca, care a fost căpitan atât la naționala Under 18, cât și la echipa Sirius. El a câștigat premiul pentru cel mai bun tânăr rugbist.

La celelalte categorii de vârstă câștigători au devenit:
Under 10: Ilie Epihin (Sergus Soroca)
Under 12: Dragoș Andrieș (Steaua)
Under 14: Ion Plămădeală (Sporting)
Under 16: Adrian Arnaut (Sporting)
Under 10 feminin: Otilia Staver (Steaua)

Titlul de cel mai bun arbitru i-a revenit lui Anatol Tipa, iar cel mai bun antrenor al anului 2023 a fost ales selecționerul naționalei de rugby 15, Veaceslav Titica. Pentru naționala de rugby 15 marea provocare a anului 2024 va fi revenirea în Divizia Trophy. Pentru aceasta, ”haiducii” trebuie să învingă Bulgaria pe 4 mai la Chișinău și implicit în meciul de baraj.

”Anul 2023 a fost unul complicat, încărcat. Foarte multe sarcini ne punem la început de fiecare an. Încerc să mă axez și pe performanță. Mă refer aici la echipele naționale. Dar nu pot să uit nici de dezvoltarea rugby-ului în Moldova. Până la urmă pot să spun că a fost un an suficient de reușit”, a declarat președintele Federației de Rugby din Moldova, Anatolie Curechi.

Articole asemănătoare

Back to top button