fbpx

Acum puteți face testarea rapidă la hepatitele virale B și C. Iată ce trebuie să știți

Începând cu 22 septembrie curent, a fost lansată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu Teste Rapide de Diagnostic (TRD) pentru persoanele cu un nivel înalt de seroprevalență sau expuse unui risc sporit de infectare, pentru depistarea precoce a infecției cu virusul hepatic B și C.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Medicii de familie vor efectua screening-ul contingentelor, iar persoanele cu rezultat pozitiv vor fi referite la medicul gastroenterolog/hepatolog sau infecționist/hepatolog pentru investigații în scopul confirmării sau infirmării diagnosticului, inițierii, monitorizării și evaluări tratamentului antiviral.

Ministerul Sănătății (MSMPS) informează că monitorizarea testării de screening la hepatitele B și C cu TRD, la nivel teritorial, va fi efectuată de către CSP teritorial, medicul epidemiolog responsabil de supravegherea hepatitelor virale.

În acest context, pe 23 și 25 septembrie, MSMPS, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, vor organiza Ateliere de instruire online privind testarea de screening la hepatitele virale B și C cu TRD.

Hepatita B este o boală virală care afectează ficatul. Boala se transmite pe cale sexuală şi prin contactul cu sângele sau alte lichide biologice ale unui bolnav sau purtător al virusului de hepatită B. Hepatita C este adesea descrisă ca fiind „acută”, iar în rândul persoanelor cu infecție cronică riscul de ciroză a ficatului este între 15-30% în 20 de ani.

Articole asemănătoare

Back to top button