fbpx
În trend

PSRM: „Ce a făcut Sandu e o tentativă de uzurpare a puterii. Vom sesiza CC”

Socialiștii consideră că președinta Maia Sandu a avut o tentativă de uzurpare a puterii, după ce a propus-o repetat pe Natalia Gavrilița drept candidată la funcția de prim-ministră respingând, astfel, propunerea socialiștilor. Totodată, deputații PSRM afirmă că vor sesiza Curtea Constituțională pe marginea acestui caz.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„…Ceea ce a făcut Maia Sandu astăzi se numește, la această etapă, tentativă de uzurpare a puterii de stat. La momentul în care va exista decretul de desemnare a premierului, emis oficial, președintele țării se va afla în afara Constituției și în plin proces de uzurpare a puterii în stat, ceea ce atrage după sine consecințe legale și politice”,  se arată într-un comunicat al socialiștilor.

În același timp, PSRM afirmă că va sesiza Curtea Constituțională în acest sens.

„Vom ataca decretul uzurpator emis de președintele țării. Până la pronunțarea unei decizii, vom cere conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audierea persoanei desemnate ilegal pentru funcția de prim-ministru”, mai spun aceștia.

Amintim că Dodon a anunțat că socialiștii au propriul candidat la funcția de prim-ministru: Mariana Durleșteanu. Candidatura susținută de 54 de deputați a fost, însă, respinsă de președinta Maia Sandu, care a propus-o repetat pe Natalia Gavrilița drept candidată la funcția de premier.

„Azi a venit o scrisoare semnată de 54 de deputați. În această listă am descoperit semnături ale persoanelor în raport cu care există dubii că și-ar fi exprimat voința în mod liber. Aici vorbesc de persoane care au fost supuse actului răpirii, persoane implicate în furtul miliardului, persoane care au părăsit mai multe partide. În acest context am decis să o desemnez la funcția de prim-ministru pe doamna Natalia Gavrilița”, a declarat Sandu cu referire la propunerea socialiștilor.

ZUGO precizează că președintele fracțiunii socialiștilor în Legislativ, Corneliu Furculița, a anunțat, oficial, că formațiunea PSRM va forma o majoritate parlamentară împreună cu deputații din Pentru Moldova, grup din care fac parte parlamentari din Partidul Șor, foști democrați, dar și foști membri Pro Moldova.

Menționăm că, la 11 februarie curent, deputații nu au acordat votul de încredere Nataliei Gavrilița, desemnată, la 27 ianuarie, la funcția de prim-ministru de președinta Maia Sandu.

Amintim că, potrivit unei decizii a Înaltei Curți, emise la 6 august 2020, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în timpul consultărilor. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție.

Totuși, acesta poate desemna un candidat după propriul plac dacă în Legislativ nu există o majoritate absolută.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button