fbpx

Fără mâncare, căldură, bătut cu bara de fier, electrocutat și pus în fața unui pluton de execuție fals. Un translator ucrainean a fost ținut prizonier 9 zile de ruși

Nouă zile într-o celulă fără căldură și fără mâncare, bătut cu o bară de fier și cu patul puștii, electrocutat și pus în fața unui pluton de execuție fals. Asta a trăit un translator ucrainean prins de trupele rusești, scrie hotnews

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Mărturia sa apare într-un raport de expertiză al OSCE care a identificat „tipare clare” ale violării dreptului internațional umanitar de militarii ruși și detaliază numeroase incidente care ar putea constitui crime de război.

În raport se precizează că au fost găsite „dovezi credibile” care sugerează încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului, încălcări care au fost comise în mod special în zone care au fost sub controlul Rusiei sau de entități aflate sub controlul Rusiei.

„Luat în ansamblu, raportul documentează cruzimile comise de forțele Rusiei în Ucraina”, a declarat miercuri ambasadorul SUA Michael Carpenter la OSCE, citat de CNN.

În cele 110 pagini ale raportului sunt menționate acte de ucidere țintită, tortură, dispariții, fiind notat că misiunea a primit rapoarte, uneori însoțite de fotografii, în care se pretinde că trupele rusești folosesc sigla crucii roșii, steaguri ucrainene, arme, vehicule și uniforme de poliție, steaguri albe, ținută civilă sau simboluri OSCE pentru a-și desfășura operațiunile militare.

În cazul multor incidente, în raport se susține că acestea ar putea constitui crime de război, dar nu se precizează explicit acest lucru.

Raportul este rezultatul a trei săptămâni ale misiunii de cercetare a experților OSCE și acoperă o perioada până la 1 aprilie. În document se precizează si o serie de limitări ale experților, precum și faptul că „o evaluare detaliată a majorității acuzațiilor de încălcare a drepturilor omului și identificarea crimelor de război sau a celor împotriva umanității în cazul unor incidente nu a fost posibilă”.

Misiunea nu a acoperit perioada masacrului de la Bucea.

În raport se admite că „au avut loc încălcări atât din partea ucraineană, cât și din partea rusă”, dar se precizează că încălcările comise de Rusia „sunt mult mai mari ca natură și amploare”. Majoritatea încălcărilor raportate în privința Ucrainei sunt legate de tratamentul soldaților ruși.

Articole asemănătoare

Back to top button