fbpx

Cum s-au pregătit țările din Europa Centrală de valul de refugiați din Ucraina

Atacul declanşat joi dimineaţă de Rusia ar putea duce la un val uriaş de refugiaţi din Ucraina, o ţară cu 44 milioane de locuitori, astfel că în mai multe state din Europa Centrală se fac pregătiri pentru a-i primi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„În următoarele ore vor fi create puncte de primire pentru refugiaţi din Ucraina”, a declarat ministrul adjunct de interne al Poloniei, Pawel Szefernaker, scrie Agerpres.

Opt astfel de puncte vor fi înfiinţate într-o primă etapă în apropierea graniţei cu Ucraina, pentru a le oferi alimente, asistenţă medicală şi informaţii eventualilor refugiaţi, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al guvernului polonez a spus că misiunile diplomatice ale ţării sale în Ucraina vor rămâne deschise cât de mult posibil, dar Ministerul de Externe le-a cerut tuturor polonezilor să părăsească această ţară. Şi Ungaria a declarat că ambasada sa la Kiev va rămâne deschisă. În schimb, Cehia a închis ambasada, dar menţine deschis consulatul de la Liov, în vestul Ucrainei.

Ungaria a declarat că va trimite militari în zona de frontieră cu Ucraina – fără să spună câți anume vor fi – în scop de securitate şi umanitar, însă joi dimineaţa nu erau vizibile desfăşurări de trupe.

Ungaria trebuie să se pregătească să primească zeci de mii de refugiaţi dacă va fi necesar, dar şi pentru posibilitatea ca soldaţi implicaţi în lupte să ‘treacă peste’ frontieră, aşa cum s-a întâmplat în timpul războiului din Iugoslavia în anii 1999, a declarat miercuri seară ministrul apărării Tibor Benko.

Căile ferate slovace au suspendat serviciile spre Ucraina, iar compania aviatică low-cost Wizz a oprit toate cursele spre şi dinspre Ucraina. Joi dimineaţa, la frontierele vestice ale Ucrainei s-a constatat că traficul s-a intensificat uşor.

„Vedem o creştere moderată a traficului la punctele de frontieră cu Ucraina, presupunem că se va intensifica pe parcursul zilei”, a spus un oficial din Ministerul de Interne slovac.

„Slovacia este pregătită să ajute, am putea să permitem accesul unor persoane care nu au la ele toate documentele necesare”, a adăugat el.

La rândul său, ambasadorul ucrainean la Praga, Perebyjnis Jevhen, a afirmat într-o conferinţă de presă că nu poate „exclude unele valuri de refugiați”.

„Dar mai degrabă vor fi spre părţile vestice ale Ucrainei decât în afara ţării”, a apreciat el.

În jur de 260.000 de ucraineni trăiesc în Cehia, iar zeci de mii muncesc în Ungaria, care are o numeroasă minoritate de circa 140.000 de persoane exact dincolo de frontiera comună.

În Bulgaria, preşedintele Rumen Radev a declarat că autorităţile sunt pregătite să-i evacueze pe cale terestră pe cei peste 4000 de etnici bulgari din Ucraina şi sunt gata să găzduiască şi alţi refugiaţi ucraineni. Prim-ministrul Kiril Petkov a precizat că Bulgaria va pregăti în acest scop hoteluri şi alte baze turistice.

Circa 2000 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova până la ora amiezii. La frontiera sunt organizate puncte de triaj

Liderul separatist de la Doneţk: Totul se va încheia în curând. Oraşele şi satele din regiune „vor fi eliberate”

Ucraina, atacată cu rachete lansate din regiunea transnistreană? Ministerul Apărării: Informația e falsă

Zelenski: Ucraina a întrerupt relațiile diplomatice cu Rusia

România cere activarea Articolului 4 al NATO. Ce prevede acesta

Părinţii din Ucraina își trimit copiii la şcoală cu stickere ce le indică grupa sanguină

Momentul în care o rachetă lovește un depozit din Odesa

De ce s-a închis spațiul aerian al R. Moldova

Liderul separatist de la Doneţk: Totul se va încheia în curând. Oraşele şi satele din regiune „vor fi eliberate”

Articole asemănătoare

Back to top button