fbpx

update | Cea mai importantă navă militară rusă de la Marea Neagră a naufragiat! E cea care a fost trimisă „la origini” de un soldat ucrainean

(update 23:24) Ministerul rus al Apărării anunță în această seară că crucișătorul Moskva, cea mai importantă navă militară rusă din Marea Neagră, s-a scufundat după ce și-a pierdut stabilitatea din cauza unei furturi pe mare. Informația a fost citată de agențiile ruse de stat Tass și Ria Novosti. Naufragiul are loc după ce la bordul navei a izbucnit un incendiu aseară, cauzată de un atac cu racheta al forțelor ucrainene, susține Kievul. Moscova a evitat până acum să indice cauza izbucnirii incendiului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit consilierului prezidențial Oleksii Arestovici, Moskva este nava care s-a apropiat de Insula Șerpilor, fiind trimisă „la naiba” de un soldat ucrainean, gestul căruia a devenit viral și i-a adus și o decorațiune militară.

(update 12:51) Sursa de incendiu de pe crucișătorul „Moskva” a fost localizată, fiind oprite exploziile de muniție, declară Ministerul rus al Apărării. Potrivit instituției, nava militară rămâne pe apă, iar arsenalul principal de rachete nu a fost avariat. Totodată, echipajul a fost evacuat în navele Flotei Mării Negre din zonă, iar cauza incendiului este în curs de cercetare, notează sursa, citată de agenția rusă de stat Ria Novosti.

Știrea inițială:

Un atac cu rachete a provocat un incendiu la bordul crucişătorului rus Moskva, au anunţat autorităţile ucrainene miercuri seară, transmite AFP. „Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au cauzat pagube semnificative acestei nave ruseşti”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, Maxim Marcenko, potrivit Agerpres.

Consilierul preşedintelui ucrainean, Oleksii Arestovici, a confirmat atacurile ucrainene asupra navei, fără a indica, la rândul său, poziţia acesteia.

„Arde intens. Acum. Şi cu această mare agitată, este imposibil să ştim când vor putea primi ajutor”, a spus el aseară, asigurând că la bord se aflau cei „510 membri ai echipajului” și menționând că este vorba despre nava despre care un soldat ucrainean a spus „du-te naibii”, afirmație devenită celebră încă din primele zile ale războiului.

Aceste afirmaţii nu au putut fi imediat verificate de AFP dintr-o sursă independentă.

Ce spune Ministerul rus al Apărării

În această dimineață, Ministerul rus al Apărării a confirmat despre existența unui incendiu la bordul navei militare, însă nu s-a referit la niciun atac al forțelor ucrainene.

Crucişătorul de rachete Moskva este cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre și a fost grav avariat după ce muniţia de la bord a explodat.

Toţi membrii echipajul au fost evacuaţi şi în prezent este investigată cauza incendiului. Nava de 12.500 de tone are un echipaj de aproximativ 500 de membri.

„În urma unui incendiu la bordul crucişătorului de rachete Moskva, muniţia a a explodat. Nava a fost grav avariată”, dar „echipajul a fost evacuat în totalitate”, a anunțat ministerul rus al apărării într-un comunicat.

Interfax nu a oferit mai multe detalii.

Pe 24 martie, la o lună de la începerea invaziei ruse în Ucraina, marina ucraineană a susţinut că a distrus o navă rusească de transport de trupe ancorată în portul Berdiansk, oraş situat în apropiere de Mariupol, la Marea Azov.

Articole asemănătoare

Back to top button