fbpx

video | Maia Sandu, reproșuri în adresa șefilor din justiție la prima ședință a CSS: „Despre schemele de corupție știu și copiii de grădiniță, numai voi nu vedeți”

La prima sa ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) în calitate de șef de stat, Maia Sandu a ținut un dsicurs public critic la adresa conducătorilor instituțiilor de drept din Republica Moldova, arătându-se foarte nemulțumită de activitatea lor. „La CSS fiecare instituție va vorbi despre acțiunile și inacțiunile sale și va trebui să răspundă pentru acest lucru. […] Nu reușiți să vă ocupați de corupția mare. Puținele dosare intentate în raport cu judecători corupți sunt mușamalizate cu viteză mare. Nu mai zic de oameni cu funcții înalte. Acolo nu vedem niciodată nicio finalitate. Despre schemele de corupție ale lui Nichiforciuc și Andronache știu și copiii de grădiniță, numai voi nu vedeți” – sunt câteva dintre afirmațiile sale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Maiei Sandu, „corupția este cel mai mare pericol la adresa statului și a bunăstării cetățenilor”, iar „instituțiile noastre nu arată niciun efort ca să demonstreze că se apucă de lucru”.

Ne-am pricopsit cu o sumedenie de instituții menite să combată corupție, au fost elaborate o sumedenie de strategii și legi. Pe hârtie avem cea mai sofisticată infrastructură instituționale de combatere a corupției și asigurarea justiției. Cetățenii plătesc salarii mari angajaților acestor instituții, în comparație cu salariul mediu, în timp ce justiția înflorește. Nu reușim să ducem nici contul schemelor de corupție”, a declarat ea în partea publică a ședinței Consiliului.

Președinta s-a arătat „mirată” că șefii instituțiilor de drept „nu fac legătura între acțiunea sau inacțiunea instituțiilor pe care le conduceți și dramele pe care le trăiesc cetățenii”.

„Sunt adevărate drame, pentru că atunci când oamenilor li se iau afacerile, când ajung să facă închisoare fără nicio vină, este o dramă. Și atunci când oamenii nu au acces la servicii mediale, pentru că la achizițiile publice din sistemul medical se fură sute de milioane de ani buni. Și despre asta se discută la nesfârșit. Nu am văzut niciun caz dus până la capăt sau pedepsit cineva”, a spus ea, adăugând că „situația în care ne aflăm este o mare rușine pentru toate instituțiile și pentru toți conducătorii acestor instituții”.

„Sunteți mult mai curajoși când trebuie să sancționați primarii pentru că nu și-au dat afară soțiile de la bibliotecă”

Tocmai pentru că în țara asta nimeni niciodată n-a fost pedepsit pentru corupția mare, tocmai de asta avem atâtea cazuri de corupție. Unii dintre dvs o să-mi spuneți că sunt și cazuri duse la bun sfârșit. Da, știu, sunteți mult mai curajoși atunci când trebuie să sancționați primarii pentru că după ce au fost aleși în funcție nu și-au dat afară soțiile de la bibliotecă, sau să trageți la răspundere fermierii pentru că au ieșit la protest, sau să chemați la interogatoriu consilierii raionali pentru că l-au dat afară pe președintele corupt, care e rudă cu Igor Dodon.

Dar din păcate nu reușiți să vă ocupați de corupția mare. Puținele dosare intentate în raport cu judecători corupți cu mușamalizate cu viteză mare. Nu mai zic de oameni cu funcție înaltă. Acolo nu vedem niciodată nicio finalitate. Despre schemele de corupție ale lui Nichiforciuc și Andronache știu și copiii de grădiniță, numai voi nu vedeți. Se creează impresia că unii conducători de instituții acoperă schemele sau nu se interesează deloc de ele”, a mai declarat Maia Sandu.

Dacă nu o să opriți voi corupția, oamenii o să iasă în stradă și o să vă pedepsească așa cum știu ei. Acest dezmăț, când vedem încă un judecător corupt promovat, încă niște proprietăți ale statului sustrase, unii care se îmbogățesc peste noapte, fără să poată justifica proveniența. Acest sistem nu mai poate să fie tolerat de oameni. Răbdarea lor e la limită. Ori începeți să faceți lucrul așa cum scrie legea, ori lăsați locul pentru cei care pot s-o facă mai bine”, a mai spus ea.

Unii dintre dvs. chiar s-au arătat ofensați de interesul meu față de instituțiile pe care le conduceți. Eu am câștigat votul la aproape un milion de oameni pentru a curăța țara de corupție. Asta am promis oamenilor și mort-copt asta voi face. Iar voi pentru asta primiți salarii. Astăzi Președinția este instituția care e bucură de ce mai mare încredere și am tot dreptul să întreb de ce lucrurile nu se mișcă și să vă cer ca lucrurile să înceapă să funcționeze în interesul cetățeanului, conform legii”, a conchis președinta.

ZUGO precizează că aceasta a fost prima ședință a CSS prezidată de președinta Maia Sandu, învestită în funcție acum o lună.

Recent, Maia Sandu a modificat regulamentul Consiliului Suprem de Securitate, stabilind criterii exacte privind persoanele care pot fi numite în calitate de membri.

Ulterior, președinta a stabilit o nouă componență a CSS. Printre membri sunt doi foști colegi de partid, patru consilieri prezidențiali și un ex-consilier din perioada mandatului său de prim-ministru.

Noua componență a fost criticată de unii lideri politici. Socialistul Igor Dodon a calificat-o ca „un atentat la securitatea țării”, iar democratul Pavel Filip a afirmat că „suntem martorii unor standarde duble”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button