fbpx

Reacția Maiei Sandu, după ce Lavrov a spus că solicitarea sa privind retragerea trupelor ruse din Transnistria este „iresponsabilă”

Președinta aleasă a Republicii Moldova a venit cu o reacție la declarația Ministrului de Externe al Federației Ruse Serghei Lavrov, care a catalogat solicitarea Maiei Sandu privind retragerea trupelor militare din Transnistria drept una „iresponsabilă”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul unei conferințe de presă, Serghei Lavrov a declarat că este „puțin probabil” ca Moscova să îndeplinească solicitarea președintei alese a Republicii Moldova, privind retragerea trupelor rusești și a munițiilor depozitate în Transnistria.

Serghei Lavrov a declarat că Moscova ține cont de declarațiile Maiei Sandu privind faptul că relațiile Republicii Moldova cu UE sunt o prioritate pentru ea, la fel ca și păstrarea relațiilor bune cu Rusia.

Lavrov: „Declarațiile Maiei Sandu, privind retragerea trupelor rusești, sunt destul de iresponsabile”

„Mi-e greu să judec ce anume a avut în vedere doamna Sandu când declară că este necesară retragerea trupelor rusești de menținere a păcii, dar puțin probabil că acest lucru va ajuta la reglementare și puțin probabil că vom putea îndeplini o astfel de solicitare, destul de iresponsabilă. Acesta lucru este cert”, a spus șeful diplomației ruse.

De asemenea, Ministrul de Externe al Federației Ruse a mai adăugat că pacificatorii ruși, la fel ca și cei ai Ucrainei și ai Moldovei, se află în zona de conflict în conformitate cu deciziile grupului „5+2”, aprobate de OSCE. În primul rând, aceștia asigură stabilitatea în această regiune, pentru ca acolo să nu izbucnească un nou conflict sângeros.

Maia Sandu, despre declarațiile lui Serghei Lavrov: „Nu e nimic nou nici în poziția Rusiei”

Într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă, președinta aleasă a Moldovei, Maia Sandu, a spus că o lupta împotriva corupției și a „schemelor” ar putea fi eficientă și prin aducerea mai aproape a regiunii transnistrene de Moldova.

Răspunzând criticilor aduse de Moscova, prin vocea șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, Maia Sandu a precizat că nu este nimic nou nici în poziția sa, care a fost mereu poziția Moldovei și nu e nimic nou nici în poziția Rusiei. În opinia Maiei Sandu discuțiile, care sunt necesare între Moscova și Chișinău, trebuie duse „dincolo de schimbul de replici din spațiul public”.

„Sunt deschisă pentru discuții și pe acest subiect, și pe alte subiecte care țin de agenda noastră bilaterală, pentru că sunt și alte subiecte”, precum cele economice și comerciale, subiecte de protecție socială pentru cetățenii moldoveni care muncesc sau au muncit în Federația Rusa. Toate aceste subiecte trebuie discutate”, a spus Maia Sandu.

Reacțiile de la Kremlin

Amintim că, astăzi, PAS a reacționat și la comentariile senatorului Konstantin Kosaciov, care este și președinte al Comitetului pentru afaceri internaționale din cadrul Consiliului Federației Ruse.

Totodată, de la pronunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale de pe 15 noiembrie, din partea Kremlinului au venit mai multe reacții vizavi de declarațiile Maiei Sandu.

Ofițerul de presă a lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a criticat declarațiile Maiei Sandu, precum că pentru menținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova, militarii ruși din Transnistria trebuie să se retragă.

Și reprezentanta oficială a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a comentat declarația președintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu, conform căreia Grupul Operativ al Forțelor Ruse din Transnistria ar trebui retras de acolo pentru a rezolva conflictul.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button