fbpx

PSRM va contesta suspendarea deciziilor Parlamentului. Bolea: „Lupta cu uzurpatorii Curții Constituționale continuă”

PSRM contestă decizia președintelui ad-interim al Curții Constituționale (CC), Liuba Șova, prin care au fost suspendate hotărârile de vineri, 23 aprilie, ale Parlamentului privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecător al CC și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții. Anunțul a fost făcut de socialistul Vasile Bolea.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Decizie nocturnă a unui judecător al Curții Constituționale învinuit de uzurpare a înaltei instituții de jurisdicție constituțională. O decizie luată unilateral de doamna Liuba Șova, care urmează testul confirmării de către plenul Curții Constituționale”, a scris deputatul pe Facebook.

„Subliniez că în conformitate cu alineatul 4 a art.7 prim, a Codului Jurisdicției Constituționale, dispoziția Președintelui Curții Constituționale urmează a fi validată în mod obligatoriu de plenul Curții Constituționale.

Subliniez că Doamnă Domnica Manole nu poate participa la luarea acestei decizii pe motiv că Hotărîrile Parlamentului o vizează în mod direct. La fel este de menționat că nu este vorba de o demitere, dar de retragerea actului administrativ individual de numire ce urmează a fi examinat în ordinea Contenciosului Administrativ”, a mai scris Bolea, menționând că „lupta cu uzurpatorii Curții Constituționale continuă”.

Amintim că, în ședința de vineri a Legislativului, majoritatea formată din PSRM și Pentru Moldova a anulat decizia de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Ulterior, s-a decis să se aprobe candidatura lui Boris Lupașcu la funcția de judecător constituțional.

Conform experților constituționali, hotărârile nu au efect juridic. Aceștia afirmă că doar Curtea se poate expune asupra demiterii unui membru. În același timp, Maia Sandu a cerut vineri seara procurorului general să investigheze presupusa tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Vezi AICI reacția mai multor ambasade la evenimentele de vineri din Parlament.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button