fbpx

CC a suspendat numirea lui Lupașcu judecător la Înalta Curte și anularea decretului prin care Manole a devenit magistrată

Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de Sergiu Litvinenco. Au fost suspendate proiectele votate vineri de PSRM și Pentru Moldova, ce țin de numirea lui Lupașcu la Curtea Constituțională (CC) și anularea decretului prin care Manole a devenit magistrată la Înalta Curte.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Se admite cererea de suspendare a acțiunii Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale depusă de domnul Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Se suspendă acțiunea Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale”, se arată în documentul publicat de CC

Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării.

Amintim că, în ședința de vineri a Legislativului, majoritatea formată din PSRM și Pentru Moldova a anulat decizia de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Ulterior, s-a decis să se aprobe pentru funcția vacantă de magistrat candidatura lui Boris Lupașcu.

Conform experților constituționali, hotărârile nu au efect juridic. Aceștia afirmă că doar Curtea se poate expune asupra demiterii unui membru. În același timp, Maia Sandu a cerut vineri seara procurorului general să investigheze presupusa tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button