Președinta cere Procuraturii să investigheze „uzurparea puterii în stat”. Apelul către SIS, Armată și partenerii externi
Președinta a cerut Procuraturii și SIS să investigheze tentativa de uzurpare a puterii în stat după deciziile din Parlament. Declarația a fost făcută de Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Șefa statului a cerut Poliției și Armatei Naționale să nu se subordoneze unor presupuse ordine ilegale. De asemenea, aceasta a făcut apel către oponenții politici, dar și către partenerii externi.
„Am solicitat de la Procuratura Generală să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, precum și faptele participanților la acest atac asupra ordinii de drept. Am cerut Serviciului de Informații și Securitate să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară.
Cerem Parlamentului să se oprească din aceste derapaje antidemocratice. Cei care comit aceste ilegalități sunt pasibili de pedeapsă. Fac apel la comunitatea internațională să urmărească situația din țara noastră și să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației în fața tentativelor de subminare a instituțiilor statului. (…)
Fac apel direct la socialiști. Strategia voastră de a arunca țara în haos după alegerile prezidențiale trebuie oprită. (…) Decizia de revocare a unui judecător al Curții Constituționale de către legislativ este ilegală și nulă. (…) Socialiștii și deputații lui Șor au trecut de la farsa politică și iresponsabilitate la acțiuni anticonstituționale. Aceste acțiuni, fiecare în parte, nominal, trebuie investigate”, a declarat Sandu.
Amintim că, în ședința de vineri a Legislativului, majoritatea formată din PSRM și Pentru Moldova a anulatdecizia de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Ulterior, s-a decis să se aprobe pentru funcția vacantă de magistrat candidatura lui Boris Lupașcu. Unele voci din spațiul public afirmă, însă, că acesta ar putea să preia locul președintei CC, iar altele consideră anularea decretului care o vizează pe Manole ar fi contrară legii.
De menționat este că misiunea diplomatică a Statelor Unite ale Americii afirmă că deciziile reprezintă „un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei”. În același timp, ambasadorul UE în țara noastră califică hotărârile drept un atac la adresa Constituției și atentare la independența magistraților.
La rândul său, PAS a contestat decizia la Înalta Curte. Deputatul Sergiu Litvinenco a făcut anunțul, punctând că „sunt vădit neconstituționale și nu sunt altceva decât o tentativă de lovitura de stat”.