fbpx

Prima reacție a lui Dodon, după voturile și scandalul din Parlament: Unii așa-numiți „oameni buni” s-au comportat violent

Președintele în exercițiu a venit cu o reacție la cele întâmplate astăzi în Parlament, unde atmosfera a fost încinsă după ce opoziția a blocat tribuna centrală și a rupt câteva microfoane în încercarea de a zădărnici votul mai multor proiecte care, potrivit lor, sunt împotriva intereselor cetățenilor. Totodată, Igor Dodon susține că în Parlament nu există o coaliție. „Am mai spus și repet: dacă nu vă place Guvernul Chicu, inițiați demisia acestuia, îl dați jos și alegeți un alt prim-ministru sau puteți organiza alegeri parlamentare anticipate”, spune acesta.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

video | Altercații în plenul Parlamentului: DA și PAS nu i-au permis vicepremierului Pușcuța să prezinte politicile bugetar-fiscale

Anume un asemenea spectacol – de instabilitate, haos și ură – a fost demonstrat azi în Parlament de fracțiunile de dreapta. Observ că unele persoane nicidecum nu pot ieși din emoțiile campaniei electorale și îmi pare rău că, în loc să demonstreze cultură înaltă, unii așa-numiți „oameni buni” s-au comportat violent și neobrăzat la tribuna celui mai important for politic al țării – au răcnit, au stropit cu apă, au lovit, au blocat darea de seamă a miniștrilor, au rupt microfoane”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Eu am acceptat așa cum se cuvine decizia alegătorilor din 15 noiembrie. Nu am protestat, nu am chemat lumea în stradă, nu am blocat în vreun fel procedura de transmitere a mandatului de președinte. Comportați-vă și voi respectuos, nu apelați la violență și destabilizare, fiindcă statul este mai presus de voia voastră, iar deciziile politice în Legislativ se iau cu majoritatea voturilor, nu cu pumnul și bâta”, a mai scris șeful statului în exercițiu.

foto | Situație fără precedent. Zeci de deputați s-au îmbrâncit și s-au împins la tribuna și în prezidiul Parlamentului

Stimați deputați, ce model de comportament oferiți dumneavoastră cetățenilor? Ce trebuie să creadă oamenii de rând despre aleșii poporului? Ce cred oficialii străini despre noi, despre clasa politică? Unii ca voi au distrus deja Președinția și Parlamentul pe 7 aprilie 2009. Vreți să repetați faptele lor „eroice” și să dați încă o dată foc la instituțiile statului? Eu vă îndemn să vă liniștiți și să conștientizați răspunderea enormă care vă revine.

Democrația înseamnă dialog, polemici, certuri, dacă e cazul, dar în limita bunului simț, cu abordare civilizată și cu respect față de oponent și mai ales față de cetățenii care sunt martori la ceea ce fac politicienii. Dacă nu vă convin proiecte de legi, veniți cu amendamente, cu alternative, adresați-vă la Curtea Constituțională, amânați votarea lor, la urma urmelor, dar nu transformați Parlamentul în teatrul absurdului sau în ring de box”, se mai arată în mesajul liderului neformal al PSRM.

Potrivit lui Dodon, o alianță de guvernare nu există, însă „o asemenea coaliție poate fi creată de doamna Maia Sandu și de adepții dumneaei din Parlament, inclusiv cu participarea domnilor Candu, Filip și alții. Voturi aveți suficiente, dacă veți căuta”.

video | Microfoane rupte în prezidiul Parlamentului. Momentul în care Grosu aruncă cu apă spre Bătrîncea

La final, Dodon afirmă că „socialiștii nu-și pot permite să abandoneze responsabilitățile de guvernare azi, în prag de iarnă, în plină pandemie și în criză economică”.

Dacă voi vreți alt Guvern, asumați-vă răspunderea, dar nu transformați totul în haos, fiindcă vor avea de suferit sute de mii de oameni din cauza acțiunilor voastre distructive. Poporul aștepta altceva de la clasa politică, nu ceea ce a văzut azi”, a conchis acesta.

Precizăm că anume Igor Dodon a fost ținta criticilor opoziției din Parlament. Reprezentanții Platformei DA și PAS au declarat că mai multe proiecte de legi împotriva intereselor statului și a cetățenilor au fost votate la indicația sa.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button