fbpx

Președintele Consiliului European vorbește despre „un atac clar la independența Curții Constituționale din Republica Moldova”

Acțiunile de vineri din Parlament sunt un atac clar la adresa independenței Curții Constituționale. Afirmația îi aparține președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Vezi și: Președintele Comisiei de la Veneția: Sunt extrem de alarmat. Chem Parlamentul moldovean să-și anuleze deciziile

Înaltul oficial european s-a referit, pe contul său de Twitter, la situația creată de voturile majorității parlamentare PSRM-Pentru Moldova.

„Facem un apel către toți actorii politici pentru a respecta pe deplin Constituția și supremația legii”, a scris Charles Michel, menționând că a avut o discuție cu președinta Maia Sandu, în care i-a transmis că Uniunea Europeană îi sprijină agenda de reforme.

captură ecran

Amintim că în ședința de vineri a Legislativului, majoritatea formată din PSRM și Pentru Moldova a anulat decizia de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Ulterior, s-a decis să se aprobe candidatura lui Boris Lupașcu la funcția de judecător constituțional.

Conform experților constituționali, hotărârile nu au efect juridic. Aceștia afirmă că doar Curtea se poate expune asupra demiterii unui membru. În același timp, Maia Sandu a cerut vineri seara procurorului general să investigheze presupusa tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Vezi AICI reacția mai multor ambasade la evenimentele din Parlament.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button