fbpx

Președintele Comisiei de la Veneția: Sunt extrem de alarmat. Chem Parlamentul moldovean să-și anuleze deciziile

Într-o declarație de presă, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, se arată „extrem de alarmat” de situația creată în Republica Moldova ca urmare a unor decizii luate vineri, 23 aprilie, de Parlament.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Sunt extrem de alarmat de situația curentă în Republica Moldova”, a indicat președintele Comisiei de la Veneția.

„Fac apel către Parlamentul Republicii Moldova de a-și abroga Declarația și deciziile neconstituționale și să respecte deciziile Curții Constituționale chiar dacă nu este de acord cu ele”, se arată în declarația lui Gianni Buquicchio.

Potrivit oficialului european, „nu există un asemenea lucru ca „votul de neîncredere pentru judecătorii Curții Constituționale”, potrivit Constituției Republicii Moldova”.

Întreaga declarație, în limba engleză, poate fi văzută aici.

Amintim că în ședința de vineri a Legislativului, majoritatea formată din PSRM și Pentru Moldova a anulat decizia de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Ulterior, s-a decis să se aprobe candidatura lui Boris Lupașcu la funcția de judecător constituțional.

Conform experților constituționali, hotărârile nu au efect juridic. Aceștia afirmă că doar Curtea se poate expune asupra demiterii unui membru. În același timp, Maia Sandu a cerut vineri seara procurorului general să investigheze presupusa tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Vezi AICI reacția mai multor ambasade la evenimentele din Parlament.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button