fbpx

Mesaj ferm de la Departamentul de Stat al SUA: Parlamentul Moldovei a încercat să submineze democrația

Departamentul de Stat al SUA a reacționat la evenimentele politice din țara noastră. Potrivit instituției, „încercarea Parlamentului Republicii Moldova de a înlocui președintele Curții Constituționale Domnica Manole cu un candidat la alegere pe 23 aprilie constituie un atac flagrant la normele democratice și ordinea constituțională”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Oficialii americani îți manifestă preocuparea față de evenimentele menționate și declară că Înalta Curte „și-a afirmat abia recent independența după ani de capturare a statului”. În context, departamentul a transmis și un îndemn politicienilor moldoveni.

„Să respecte statul de drept, să își protejeze instituțiile democratice și să lucreze împreună pentru a rezolva provocările cu care se confruntă țara, inclusiv pandemia COVID-19 în curs. Ne menținem angajamentul de a avansa cooperarea cu Moldova în privința priorităților comune, precum combaterea corupției, încurajarea creșterii economice și sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei”, se arată în comunicatul emis.

Amintim că, vineri, PSRM și Pentru Moldova, care au votat în Legislativ hotărâri ce prevedeau anularea deciziei de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Ulterior, s-a decis să se aprobe pentru funcția vacantă de magistrat candidatura lui Boris Lupașcu.

Deciziile au fost calificate drept nule din punct de vedere juridic de către experți constituționali și criticate dur de partenerii externi. Pe de altă parte, marți dimineața Lupașcu a anunțat că își retrage mandatul, iar în aceeași zi CC a declarat neconstituționale hotărârile.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button