fbpx

Irina Vlah, apel către comunitatea internațională în discursul rostit la Summit Economic Eurasiatic de la Istanbul

Președinta „Platformei Moldova”, Irina Vlah, a ținut un discurs la cel de-al 27-lea Summit Economic Eurasiatic de la Istanbul, o platformă internațională la care participă peste 300 de personalități marcante din 40 de state. Tema discursului său, rostit în limba engleză, a fost „Devalorizarea drepturilor pe timp de criză. Republica Moldova se confruntă cu noi provocări”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fosta bașcană a Găgăuziei s-a referit la provocările cu care se confruntă lumea, printre care pandemia COVID-19, criză energetică și înăsprirea conflictelor militare în Ucraina, Fâșia Gaza și alte regiuni: „Consecințele acestor evenimente rareori au venit pe rând. Chiar mai mult, au complicat lucrurile, punând guvernele să soluționeze probleme de o complexitate fără precedent. Iar modul în care autoritățile au reușit să rezolve toate aceste probleme, demonstrează cât de eficiente sunt instituțiile statului, dar și maturitatea politică a liderilor, atitudinea lor față de valorile democratice și drepturile omului”.

Nu în zădar am menționat despre drepturile omului. Adevărul este că, în vremuri de criză, drepturile omului trec pe locul doi. Trebuie să recunoaștem că crizele extraordinare necesită măsuri extraordinare. Cu toate acestea, acțiunile guvernamentale pot duce cu ușurință la abuz dacă autorităților relevante li se acordă puteri largi, cu un control minim. Este exemplul țării mele, Republica Moldova, unde în ultimii trei ani s-au dezvoltat mai mulți factori: crizele externe și interne care necesită măsuri extraordinare și concentrarea tuturor ramurilor puterii în mâinile unei singure forțe politice”, a declarat Irina Vlah.

În februarie 2022, în ziua în care au început tragicele evenimente în Ucraina, autoritățile moldovenești au introdus starea de urgență în țară, iar Comisia pentru Situații de Urgență a devenit centrul deciziilor operaționale. Starea de urgență a fost prelungită de 11 ori și a rămas în vigoare până la sfârșitul anului 2023. În primele luni, Comisia și-a îndeplinit rolul pozitiv, în special, a organizat primirea unui flux imens de refugiați.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, Comisia și-a depășit competențele. Acest organ a început să fie folosit ca instrument politic, iar starea de urgență ca pretext pentru abuz”, a mai declarat Vlah.

Potrivit ei, pe parcursul a doi ani, Comisia a luat decizii în mod repetat, înlocuind puterile legislativă, executivă și judiciară: „În special, au fost introduse restricții privind organizarea de mitinguri. 12 canale TV și câteva zeci de site-uri de informare au fost închise. La alegerile pentru autoritățile locale, prin decizia Comisiei cu o zi înainte de data votării, câteva mii de candidați din opoziție au fost excluși din cursă. Permiteți-mi să subliniez încă o dată că toate aceste interdicții și restricții au fost adoptate fără hotărâri judecătorești și ocolind normele legislative”.

Exemplul Republicii Moldova arată că drepturile omului rămân o categorie vulnerabilă în vremuri de criză. Dacă în timpul pandemiei, restricțiile asupra drepturilor au fost neintenționate, atunci în ultimii doi ani a existat tendința autorităților de a abuza de puterile lor. Lipsa de transparență în luarea deciziilor și încălcarea principiului separării puterilor au creat un mediu favorabil pentru încălcarea libertății de exprimare, a dreptului la întrunire pașnică, a dreptului de acces la informații, a dreptului la protecție judiciară, a dreptului de vot și alte drepturi civile”, a mai spus fosta bașcană a Găgăuziei.

Discursul integral poate fi citit aici.

Articole asemănătoare

Back to top button