fbpx

Deputatul Moțpan, despre contrabanda cu anabolizante: Ar fi fost implicați persoane din ambasadă, MAEIE și apropiați ai lui Dodon

În tentativa de contrabandă cu anabolizante, depistată într-un microbuz al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, au fost implicate persoane din misiunea diplomatică, de la Ministerul de Externe și apropiați ai președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Asta afirmă deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, care a organizat o conferință de presă în care a dezvăluit informații din „câteva date” pe care le-ar fi primit.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Alături de cel puțin două persoane din ambasada de la Moscova și două din Ministerul Externe, ar fi implicați și trei apropiați ai lui Igor Dodon, îmi spun sursele: Alexandru Vâlcu, fost șef la vamă, consilier intim al ex-președintelui; Vadim Ciubara, unul dintre oamenii de afaceri afiliați lui Dodon și, se pare, cumătrul lui; dar și Alexandru Dodon, fratele președintelui în curs de expirare”, a declarat Chiril Moțpan.

Sub protecția prietenilor celor trei, șoferul mașinii cu numere diplomatice trecea de 2-3 ori pe lună marfă în valoare de peste 150.000 de euro”, a spus deputatul, menționând că „toți sunt gata să-l facă țap ispășitor” pe șofer: „El, apropo, este gata să depună mărturii, dacă i s-ar oferi protecție lui și familiei sale”.

Parlamentarul are dubii privind operațiunea specială anunțată de autorități, cu ajutorul căruia a fost depistat cazul de contrabandă.

Afirmația că ar fi fost o operațiune specială coordonată de SIS cu Vama pare extrem de dubioasă. Din câte se știe, o operațiune specială se încheie nu cu reținerea la vamă, ci la destinația sau la destinatarul final. De ce nu s-a admis ajungerea mărfii la destinația finală? Oare pentru că reprezentantul oficial al SIS pe lângă Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, întâmplător sau nu, finul de cununie al lui Gumeniuc (n. r. – șeful adjunct al SIS) – nu a cunoscut ce se întâmplă chiar sub nasul lui?”, a declarat Moțpan.

Deputatul a spus că, cel mai probabil, anabolizantele urmau să ajungă în Turcia sau Ucraina, întrucât în Federația Rusă ar exista suficientă marfă de acest fel.

Anabolizantele respective, destinate sportivilor, se presupune că ar fi fost produse în Republica Moldova sau scoase clandestin din regiunea transnistreană”, a mai spus acesta.

Amintim că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat la începutul acestei săptămâni că „a inițiat măsurile interne de anchetă, acordând întreaga cooperare organelor competente în instrumentarea cazului”.

Ambasada Republicii Moldova în Rusia nu a venit cu o reacție. În același timp, Guvernul îl recheamă din funcție pe ambasadorul Andrei Neguța, acuzat de un deputat că ar fi coordonat schema de contrabandă cu anabolizante.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că organele de drept urmează să se expună asupra acestui caz, negând că ar fi implicat.

Citește și: foto, update | Contrabandă cu anabolizante de peste opt milioane de lei cu un microbuz al Ambasadei R. Moldova în Rusia. Șoferul, pus sub acuzare

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button