fbpx

Cum reacționează Ucraina la deciziile Parlamentului moldovean referitoare la CC: „Exprimăm sprijinul deplin”

Autoritățile ucrainene au venit sâmbătă cu o reacție la evenimentele de vineri din Parlamentul de la Chișinău. Kievul s-a raliat, astfel, la poziția Uniunii Europene, a României, a Statelor Unite, a Comisiei de la Veneția, a Consiliului European și a altor misiuni diplomatice la Chișinău, după ce majoritatea parlamentară PSRM-Pentru Moldova a adoptat o Declarație privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” și au anulat actul Legislativului, din august 2019, prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Curții.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ucraina prețuiește o Moldovă stabilă și pro-europeană. O sprijinim pe deplin pe Maia Sandu, președinta aleasă în mod democratic, precum și poporul moldovean în eforturile lor de a folosi măsurile legale pentru a apăra supremația legii, de a preveni subminarea ordinii constituționale a Republicii Moldova, precum și vectorul european și reformele”, se arată într-un mesaj de pe Twitter al ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

Citește și: CC a suspendat numirea lui Lupașcu judecător la Înalta Curte și anularea decretului prin care Manole a devenit magistrată

Amintim că în ședința de vineri a Legislativului, majoritatea formată din PSRM și Pentru Moldova a anulat decizia de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Ulterior, s-a decis să se aprobe candidatura lui Boris Lupașcu la funcția de judecător constituțional.

Conform experților constituționali, hotărârile nu au efect juridic. Aceștia afirmă că doar Curtea se poate expune asupra demiterii unui membru. În același timp, Maia Sandu a cerut vineri seara procurorului general să investigheze presupusa tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Vezi AICI reacția mai multor ambasade la evenimentele din Parlament.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button