fbpx

Participarea cetățenilor din stânga Nistrului la alegerile prezidențiale: Provocările pe care le avem și modul în care se va asigura procesul

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat joi, 22 octombrie 2020, cea de a noua conferință online #EUDebatesCafe Evenimentul este dedicat participării votanților din regiunea transnistreană la alegerile prezidențiale din acest an.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Invitații au vorbit despre provocările curente, legate de exercitarea dreptului la vot de către cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană, dar și despre soluțiile propuse de către autorități pentru medierea problemelor existente.

Cristina Lesnic, viceprim-ministra pentru Reintegrare a declarat în cadrul conferinței că există două aspecte importante: securitatea procesului electoral și cea a cetățenilor care vor participa la acest exercițiu democratic.

„Secțiile de votare la care vor putea vota cetățenii din regiunea transnistreană sunt amplasate în 22 de localități de pe partea dreaptă a Nistrului. Cele mai multe sunt în Sănătăuca, Rezina și Varnița. Cel puțin pentru data de 1 noiembrie, când se va desfășura scrutinul, Tiraspolul va permite circulația cetățenilor Republicii Moldova pentru a-și exprima dreptul la vot, dar noi vom monitoriza în continuare acest proces, întrucât comportamentul poate fi imprevizibil”, a punctat Lesnic.

Citește și: De ce s-a mărit numărul de secții de votare pentru alegătorii transnistreni? Explicația președintelui CEC

Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), a relatat despre procesul de constituire a secțiilor de votare în stânga Nistrului. În același timp, el a vorbit și despre problemele care au apărut în context.

„Am elaborat un plan de acțiuni privind identificarea localităților concrete, unde urmează a fi deschise secții de votare. Ce ține de probleme, am identificat că trei dintre cele 10 raioane nu au căi de comunicație între malurile Nistrului, acestea fiind Orhei, Soroca și Șoldănești. S-a făcut o listă prealabilă a secțiilor de votare pe care urma să le deschidem în localități. Astfel, s-a decis deschiderea a 42 de secții de votare, inclusiv pentru cetățenii din municipiul Bender și Căușeni”, a precizat Cimil.

Referindu-se la interdicția de transportare organizată a cetățenilor către secțiile de votare, șeful CEC a reiterat că asemenea cazuri vor fi documentate de forțele de ordine.

Referitor la securitatea procesului a vorbit Sergiu Golovaci, secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, a menționat că se vor întreprinde măsuri pentru a asigura securitatea tuturor persoanelor care participă la alegeri pe ambele maluri ale Nistrului, ordinea publică în locurile unde au loc întâlnirile cu concurenții electorali, păstrarea bunurilor din secțiile de vot, escortarea buletinelor și asigurarea integrității acestora.

„Principala preocupare este că ar putea fi restricționată libera circulație a cetățenilor din regiunea transnistreană, sub pretextul regimului de carantină. Autoritățile separatiste au stabilit un așa-zis regim de carantină, instalând posturi ilegale. Și pe malul drept sunt anumite impedimente. E posibil ca în ziua scrutinului electoral să avem proteste”, a avertizat Golovaci.

Vezi și: Autoritățile au anunțat căile de acces către secțiile de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană

La rândul său, Pavel Postică, director de program al Asociației Promo-Lex consideră că trebuie să analizăm problema referitoare la votul alegătorilor din regiunea transnistreană din perspectiva definiției dreptului de vot.

„Atunci noi trebuie să vorbim despre dreptul de vot și dreptul de vot conștient. Când vorbim despre primul, noi trebuie să analizăm mai multe acte normative, care au fost deja adoptate de autorități. Pentru că atunci când în 2016, Curtea Constituțională, a analizat rezultatele alegerilor a subliniat un lucru foarte important. Ea a zis clar: dreptul de vot nu este un drept absolut și poate fi limitat, inclusiv sub aspecte de reședință a alegătorului, a punctat Postică.

Precizăm că, potrivit deciziei CEC, pentru cetățenii moldoveni din Transnistria vor fi deschise 42 de secții de votare pe 1 noiembrie. Totuși, o altă hotărâre a Comisiei interzice transportarea persoanelor în vehicule cu o capacitate mai mare de opt locuri în ziua scrutinului, cu excepția rutelor regulate, aprobate de autorități.

Articole asemănătoare

Back to top button