fbpx

live text | Turul doi al alegerilor prezidențiale: Rânduri în diasporă, dar și în Transnistria

(ora 13:30)

În străinătate se atestă aglomerații la mai multe secții de votare din diasporă. Frankfurt este unul dintre orașele din străinătate unde votează cei mai mulți moldoveni.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În același timp, și birourile electorale deschise pentru cetățenii transnistreni sunt arhipline. Unii cetățeni recunosc că au fost aduși cu mașina, însă neagă că ar fi fost plătiți.

(ora 11:30)

Edilul capitalei, Ion Ceban, a venit la secția de votare de mână cu soția. El a precizat că a votat „pentru o echipă unită, ca și data precedentă”. Totodată, acesta a comentat participare lui Igor Dodon la acțiunea de sâmbătă, când în capitală s-au plantat copaci, menționând că oricine se putea alătura.

Omologul său de la Bălți, Renato Usatîi, a mers la secția de votare cu un pachet cu calendar, care era rupt. Acesta a făcut noi dezvăluiri, declarând că „deja se dau bani și se aduc cetățeni la votare”, menționând că va prezenta în scurt timp dovezi și că va depune sesizări la organele competente.

(ora 10:40)

Poliția informează că pe podul de la Sănătăuca persoane necunoscute au aruncat scule metalice ascuțite, iar ca urmare mai multe mașini au rămas cu roțile sparte. Totodată, porțile gospodăriilor primarului și președintei secției de votare din Gotești, Cantemir, au fost vopsite în noaptea dinaintea alegerilor.

Promo-LEX sesizează că un alegător a regăsit o semnătură lângă numele său în lista electorală, însă susține că nu a participat la alegeri în primul tur. De asemenea, printre cele mai frecvente nereguli se numără fotografierea buletinelor de vot, deficiențe tehnice și deconectarea energiei electrice.

(ora 10:00)

Candidatul indepepndent la prezidențiale, Igor Dodon, a venit să voteze la ora 10:00, fiind însoțit de soția  sa, Galina. Acesta a declarat că și-a exprimat opțiunea „pentru independența și statalitatea Republicii Moldova”.

(ora 09:20)

Maia Sandu și Zinaida Greceanîi și-au exercitat dreptul la vot. Lidera PAS a fost întâlnită cu aplauze și a îndemnat oamenii să meargă la vot. În același timp, Greceanîi le-a spus jurnaliștilor că a votat pentru pace și stabilitate, declarându-se încrezută de „înțelepciunea moldovenilor.

(ora 09:00)

Moldovenii din străinătate au format rânduri la secțiile de votare înainte de ora 07:00. Potrivit internauților, se atestă o mobilizare mare a votanților în Italia, Germania, Praga, România, Marea Britanie și Belgia.

(ora 08:30)

Peste 90.000 de alegători, adică peste 3% din numărul total al persoanelor incluse pe listele electorale, și-au exercitat dreptul la vota. Ponderea tinerilor este de aproximativ 5%, iar cei mai activi, ca în primul tur, rămân cetățenii care au vârsta cuprinsă între 556 și 70 de ani.

(ora 08:00)

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că al doilea tur al scrutinului prezidențial a început fără incidente majore. Totuși, au existat probleme legate de conexiunea la energie electrică în două localități. Vladimir Șarban, vicepreședintele CEC, a precizat că una dintre secțiile unde au existat deconectări ale luminii se află în străinătate. În același timp, potrivit lui, deficiențele au fost soluționate.

(ora 07:30)

Ion Chicu este cel mai matinal dintre politicienii care au mers la alegeri. Acesta a venit 07:30, împreună cu soția, la secția de votare, pentru a-și exercita dreptul de a alege șeful statului. După ce a aplicat ștampila în buletin și l-a aruncat în urnă, el a ieșit în fața presei cu declarații, menționând că scrutinul de astăzi „va arăta lumii ce înseamnă statul Republica Moldova”. 

(ora 07:00)

Toate secțiile de votare din țară și-au deschis ușile pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Până la ora 21:00 la urne sunt așteptate peste trei milioane de persoane cu drept de vot, care urmează să aleagă cine dintre candidații Igor Dodon și Maia Sandu va exercita funcția de președinte a țării în următorii patru ani. Primul dintre cele 139 de birouri electorale din străinătate s-a deschis în Japonia, conform orei locale.

Urmărește cele mai importante noutăți despre cursul alegerilor pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button