fbpx

La mulți ani tuturor albinuțelor lumii de World Bee Day. Știați că cea mai „bătrână” insectă are 100 de milioane de ani?

În fiecare an, la 20 mai este marcată Ziua Mondială a Albinelor. Această zi are scopul de a evidenția importanța insectelor pentru umanitate, dar și necesitatea de a le proteja datorită acțiunii vitale de polenizare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ziua a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 2017.

„Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a întregii alimentaţii. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii…”, a declarat Directoarea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, cu ocazia proclamării acestei zile.

În Republica Moldova avem înregistrați oficial 7300 de deținători de albini, iar un deținător are în medie 32 de familii.

Știați că…?

1. Trântorii trăiesc doar pentru a se împerechea cu regina? Dacă hrana din stup se împuținează, albinele îi vor da afară pe trântori.

2. Mierea nu expiră, nu se strică, doar se zaharisește după un timp, putând fi însă consumată și zaharisită?

3. Mierea era folosită în războaie pentru tratarea rănilor? Ea ajută la vindecare, pentru că absoarbe umezeala și are proprietăți antiseptice, însă utilizarea ei este recomandată doar în condiții extreme.

4. Cea mai „bătrână” albină din lume are 100 de milioane de ani? Stă conservată într-o bucată de chihlimbar și a fost descoperită în Myanmar.

5. Albinele lucrătoare au o durată de viață scurtă? Ele trăiesc aproximativ 30 de zile în timpul culesului și câteva luni în timpul repausului de iarnă.

6.Trântorii mor imediat după împerecherea cu regina? În timpul copulației, endofalusul lor se rupe și rămâne fixat în corpul albinei regine, provocând astfel moartea lui. Împerecherea are loc în zbor.

7. Ca să producă un kilogram de miere, o albină ar trebui să viziteze circa 2-5 milioane de flori și să parcurgă o distanță egală cu circumferința Pământului, adică 40.000 de kilometri?

8. Albinele sunt unicele insecte care produc hrană pentru om? Ele sunt printre singurele specii de pe Pământ care aduc beneficii mediului fără a face rău plantelor și animalelor.

9. În piramidele egiptene s-a găsit miere veche de mii de ani care este 100% comestibilă?

10. Într-un singur stup locuiesc circa 60.000 de albine.

Articole asemănătoare

Back to top button