fbpx

Cercetătorii au aflat care este cea mai inteligentă rasă de câini

Cei mai inteligenți câini au fost descoperiți în cadrul unui studiu care i-a trecut printr-o baterie de teste pentru a obține puncte, stabilind astfel ce rasă canină stă cel mai bine la capitolul cogniție. Conform testelor smartDog utilizate de cercetători, pe primul s-a clasat ciobănescul belgian (belgian shepherd).Cercetătorii au folosit setul de teste smartDOG pentru a afla care este cea mai inteligentă rasă de câini, scrie descopera.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru a încerca să reprezinte o serie de talente cognitive, studiul a supus peste 1.000 de câini la testul de cogniție smartDOG, care analizează capacitatea unui câine de a crea strategii și de a rezolva probleme, controlul impulsurilor, capacitatea de a înțelege gesturi umane, capacitatea de a copia comportamentul uman, memoria și raționamentul logic.

Testul a dezvăluit diferențe de rasă în mai multe condiții.

„Majoritatea raselor au avut propriile lor puncte tari și puncte slabe”, a declarat Saara Junttila, cercetătoare în cogniția canină la Universitatea din Helsinki, din Finlanda, și autoare a studiului.

„De exemplu, Labradorul Retriever a fost foarte bun la citirea gesturilor umane, dar nu atât de bun la capacitatea de rezolvare a problemelor spațiale. Unele rase, cum ar fi ciobănescul de Shetland, au obținut scoruri destul de egale la aproape toate testele”, spune ea.

Printre participanții la testul pentru cea mai inteligentă rasă de câini s-au numărat și border collies, care au obținut rezultate bune la majoritatea testelor. Cu toate acestea, aceștia au fost depășiți cu 9 puncte de câinele ciobănesc belgian, care a obținut 35 din 39 de puncte posibile în timpul testelor de cogniție smartDOG.

Ciobănescul belgian, câștigătorul „titlului”

În cazul în care nu cunoașteți rasa, câinele ciobănesc belgian este o alegere populară pentru munca de securitate. Se pare că afinitatea acestei rase pentru a detecta infracțiunile și pentru identificarea țintelor pentru căutări poate fi legată de abilitățile excepționale de rezolvare a problemelor.

Rasa a fost cea mai performantă la interpretarea gesturilor umane și la o sarcină de ocolire în V care testează capacitatea de a rezolva probleme în timp ce câinii navighează în mediul lor.

Deși este cea mai inteligentă rasă de câini potrivit punctajului, câinele ciobănesc belgian nu a fost lipsit de unele slăbiciuni. Acesta s-a plasat alături de ciobăneștii germani, cu scoruri printre cele mai mici la testul cu cilindru, în care câinii au învățat să recupereze o gustare din interiorul unui cilindru opac.

Cilindrul opac este apoi înlocuit cu unul transparent, iar un test reușit înseamnă că patrupedul va continua să intre în interiorul cilindrului pentru a lua gustarea, în loc să folosească ruta directă, încercând să ia gustarea prin peretele cilindrului.

Testul cilindrului le provoacă inhibiția, deoarece câinii trebuie să reziste impulsului de a merge direct spre gustare și trebuie să-și folosească conștientizarea spațială pentru a o accesa în schimb din lateral. A fi prost aici se poate lega de rolul ciobănescului belgian ca animal de lucru, deoarece câinii de securitate necesită o capacitate de răspuns ridicată, care este asociată cu un control inhibitor scăzut.

Limitările studiului

Cercetătorii au ajuns la concluzia că funcția rasei poate explica anumite puncte forte cognitive, cum ar fi câinii de turmă și retriverii, care obțin scoruri ridicate în sarcinile comportamentale direcționate de om. Cu toate acestea, acest lucru nu ar putea explica toate diferențele dintre rase, deoarece scorurile de cogniție ale unor câini nu erau de așteptat de la ei, cum ar fi Lapphundul finlandez, care s-a descurcat slab în sarcina condusă de om, deși este un câine de turmă.

Cercetătorii evidențiază și anumite neajunsuri ale studiului, cum ar fi faptul că câinii investigați nu sunt reprezentativi pentru întreaga populație de câini, dar cred că cercetarea contribuie la o imagine mai completă a comportamentului tipic rasei la câini.

Cercetările viitoare ar putea arăta că alta este cea mai inteligentă rasă de câini. Astfel, câinele ciobănesc belgian ar trebui să sărbătorească acum, cât timp mai deține titlul.

Articole asemănătoare

Back to top button