fbpx

Un bărbat condamnat pentru viol a reușit să dovedească după 47 de ani că e nevinovat: „Sunt, în sfârșit, liber. Pot să respir”

După 47 de ani, un bărbat din New York a reușit să demonstreze, cu ajutorul unor teste ADN, că nu este autorul unui viol pentru care a fost condamnat la închisoare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceasta este cea mai lungă condamnare pe nedrept din istoria SUA care a fost anulată de probele ADN.

Testele au identificat un alt bărbat, care între timp a mărturisit că a comis violul, scrie Digi24.

Leonard Mack, în vârstă 72 de ani, a stat 7 ani în închisoare, după ce a fost condamnat în 1976 pentru crima pe care nu a comis-o.

„Nu mi-am pierdut niciodată speranța că într-o zi îmi voi dovedi nevinovăția,” a spus Mack.

În mai 1975, două adolescente se îndreptau spre casă de la școală în orașul Greenburgh, New York, când un bărbat le-a oprit și le-a amenințat cu o armă. Una dintre fete a fost violată de două ori, în timp ce a doua a reușit să scape și să fugă după ajutor.

Departamentul de Poliție din Greenburgh i-a alertat pe agenți să caute un bărbat de culoare în vârstă de 20 de ani.

La scurt timp după atac, poliția l-a oprit pe Mack, care trecea din întâmplare prin cartier. Deși Mack avea un alibi puternic și purta haine diferite de cele ale suspectului, poliția l-a arestat totuși.

Unitatea de examinare a condamnărilor din comitatul Westchester, împreună cu Project Innocence – o organizație nonprofit angajată să exonereze persoanele condamnate pe nedrept – au efectuat noi teste ADN în acest caz de viol, în 2022.

Testele au dezvăluit că autorul faptei era un bărbat care a fost condamnat pentru spargere și viol în Queens, fapte care au avut loc la câteva săptămâni după atacul asupra celor două fete.

Bărbatul fusese, de asemenea, condamnat în 2004 pentru spargere și agresiune sexuală asupra unei femei din comitatul Westchester.

„Această exonerare confirmă că condamnările greșite nu sunt doar dăunătoare celor condamnați pe nedrept, ci ne fac și pe toți să fim mai puțin în siguranță”, a spus procurorul Miriam E Rocah într-un comunicat.

Rocah a lăudat „puterea de neclintit” a lui Mack, pentru că a luptat pentru a-și dovedi nevinovăția timp de aproape 50 de ani.

Identificarea greșită făcută de martori este principala cauză a condamnărilor greșite, potrivit Project Innocence. În acest caz, fetele l-au identificat pe Mack în timpul unui proces defectuos al poliției.

Mack, care este un veteran al războiului din Vietnam, locuiește în Carolina de Sud împreună cu soția sa de aproape 21 de ani.

„Acum adevărul a ieșit la lumină și în sfârșit pot să respir. Sunt în sfârșit liber”, a spus el.

Articole asemănătoare

Back to top button