fbpx

Studiu: O sticlă de apă conține de 100 de ori mai multe nanoparticule de plastic decât se credea până acum

Apa din sticlele de plastic conține de până la 100 de ori mai multe particule de plastic decât se credea până acum, potrivit unui nou studiu publicat luni, 8 ianuarie. Folosind o tehnică inovatoare, oamenii de știință au numărat o medie de 240.000 de fragmente de plastic detectabile la fiecare litru de apă, după ce au testat produsele mai multor mărci populare. Studiul, publicat în revista PNAS, ridică întrebări cu privire la potențialele consecințe asupra sănătății, notează Le Figaro, citat de G4Media.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Dacă oamenii sunt îngrijorați de nanoplasticele din apa îmbuteliată, este rezonabil să ia în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet”, a declarat pentru AFP Beizhan Yan, coautor al studiului. Dar a adăugat: „Nu recomandăm să nu bem apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât consecințele potențiale ale expunerii la nanoplastice”.

Nanoplasticele au atras o atenție din ce în ce mai mare în ultimii ani și pot fi găsite peste tot pe planetă.

Microplasticele au o dimensiune mai mică de 5.000 de micrometri (sau 5 milimetri), în timp ce nanoplasticele au o dimensiune mai mică de un micrometru. Acestea sunt atât de mici încât pot pătrunde în fluxul sanguin și, prin urmare, chiar și în organe, inclusiv în creier și inimă. Cercetările privind impactul lor asupra ecosistemelor și a sănătății umane sunt încă limitate, dar unele studii au dezvăluit deja efecte nocive, de exemplu asupra sistemului reproducător.

Pentru studiul lor, cercetătorii au folosit o tehnică inedită care implică lasere. Ei au testat trei mărci de apă, fără a le dezvălui numele: „Credem că toată apa îmbuteliată conține nanoplastice, astfel încât evidențierea unora dintre ele ar putea fi considerată nedreaptă”, a explicat Beizhan Yan. Rezultatele au arătat că fiecare litru conținea între 110.000 și 370.000 de particule, dintre care 90% erau nanoplastice, restul fiind microplastice.

Cel mai frecvent găsit a fost nailon – probabil de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei – urmat de polietilen tereftalat (PET), din care sunt fabricate sticlele. În viitor, cercetătorii speră să testeze apa de la robinet, care conține, de asemenea, microplastice, dar a priori în cantități mai mici.

Articole asemănătoare

Back to top button