fbpx

Rusia, înfuriată că R. Moldova a blocat accesul la 22 de site-uri proruse: „Un exemplu de politică oficială iraţională antirusă”

Rusia a calificat drept „un pas ostil” decizia Republicii Moldova de a bloca peste 20 de portaluri în limba rusă în ajunul alegerilor locale din această fostă republică sovietică de la graniţa cu Ucraina. Decizia autorităților moldovene de bloca accesul la site-urile proruse a fost comunicată marți de Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Un astfel de pas în mod deschis ostil faţă de Rusia este un alt exemplu de politică oficială iraţională antirusă a Chişinăului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată într-un comunicat preluat de EFE, potrivit Agerpres.

Oficialul rus a denunţat faptul că autorităţile moldoveneşti au blocat marți mai multe site-uri ale canalelor publice ruseşti, precum NTV, Vesti şi RT; Zvezda, televiziunea Ministerului Apărării rus; canalul ultranaţionalist Ţargrad şi agenţii precum Rossia Segodnia.

„Blocarea masivă a accesului la site-urile de informare în limba rusă este o încălcare gravă de către autorităţile moldoveneşti a libertăţii de exprimare şi a drepturilor cetăţenilor săi la informaţii în limba rusă, o limbă cunoscută de majoritatea covârşitoare a moldovenilor”, a mai transmis Zaharova.

Ea a comentat că, pentru Chişinău, prioritatea „nu o reprezintă interesele poporului moldovenesc”, ci liniile directoare „rusofobe” dictate de sponsorii săi occidentali.

„Fără îndoială că cetăţenii ţării vor aprecia în mod corespunzător această alegere a priorităţilor”, şi-a exprimat ea speranţa, făcând aluzie la alegerile municipale din 5 noiembrie.

Amintim că Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a anunţat marţi blocarea a 22 de site-uri în limba rusă pentru diseminarea informaţiilor de la autorităţile unei ţări aflate în mijlocul „un conflict militar” şi care a fost recunoscută drept „stat agresor”.

SIS a transmis totodată că a trimis deja ordinul corespunzător furnizorilor pentru a proceda la „blocarea imediată” a respectivelor resurse.

În urmă cu câteva luni, accesul la cinci site-uri ale agenţiei oficiale ruse Sputnik a fost blocat pentru emiterea de „informaţii false”, iar la jumătatea lunii septembrie şeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost expulzat.

Republica Moldova a închis anul trecut şase posturi de televiziune ruseşti cu scopul declarat de a-şi proteja cetăţenii de propaganda şi dezinformarea de la Kremlin, care sprijină regiunea separatistă Transnistria, din estul R.Moldova, aminteşte EFE.

Lista completă a site-urilor blocate de R. Moldova poate fi consultată aici.

Articole asemănătoare

Back to top button