fbpx

Reacția lui Viktor Orban, după decizia Consiliului European: „E o decizie proastă”

Premierul ungar s-a abţinut joi la votul liderilor statelor membre asupra deschiderii negocierilor cu Ucraina, acuzând o „decizie proastă”. De asemenea, Viktor Orban a părăsit sala înainte ca liderii UE să anunțe decizia, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea acestei alegeri iraţionale a celorlalte 26 de ţări şi deci s-a abţinut. Ucraina nu este pregătită. Extinderea este un proces juridic amănunţit şi bazat pe merit. Am fixat şapte condiţii şi, conform evaluării Comisiei însăşi, trei dintre ele nu au fost îndeplinite. Deci nu suntem în poziţia de a începe negocierile”, a declarat el la sosirea la summitul de la Bruxelles. 

Inflexibil asupra chestiunii, el a ameninţat să-şi folosească dreptul de veto, în contextul în care este necesar votul în unanimitate al Celor 27 în decizii privind extinderea. În cele din urmă el a dat însă înapoi.

Viktor Orban şi-a anunţat şi dezacordul faţă de un nou ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, sub formă de subvenţii şi credite, pentru perioada 2024-2027.

„Dacă vreţi bani pe termen lung, o sumă mare de bani, asta trebuie să se facă în afara bugetului comun”, a spus premierul ungar.

Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Moldova, a anunțat joi seară, pe X, președintele Consiliului European, Charles Michel.

Articole asemănătoare

Back to top button