fbpx

„Nu e război, este exterminare”. Mărturiile unei ucrainence dintr-un sat invadat de trupele ruse

În satul Nemishayevo de la periferia Kievului, locuitorii s-au adăpostit în casele lor, în timp ce bombardamentele rusești continuă în mod regulat, relatează g4media.ro, cu referire la CNN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

O localnică, Yaroslava Kaminska, spune că a rămas la Nemishayevo cu familia ei — soțul ei, părinții și bunica — după invadarea satului de către Rusia pe 28 februarie. Mai spune că au fost „idioți naivi” pentru că au crezut că trupele nu vor veni.

După invazie, ea spune că locuitorii au fost speriați să-și părăsească casele.

„Dacă ieși din casă, ar trebui să stai în spatele casei, astfel încât să nu fii văzut și auzit, ar trebui să stai acolo unde gloanțele nu ajung la tine”, spune Kaminska.

„Nici nu putem merge pe strada următoare. Am alergat în spatele gardurilor, pe sub curte, ne-am ascuns în spatele zidurilor – în propriul nostru sat, în propriul nostru județ”.

Kaminska spune că bombardamentele au fost susținute de la sosirea trupelor ruse, pe care, la fel ca alți ucraineni, îi numește „Orci” după creaturile din Stăpânul Inelelor.

Locuitorii au fost împușcați de lunetişti, iar tancurile au tras în casele de pe strada familiei, spune ea.

Fără apă, curent și încălzire din 28 februarie, satul a rămas și fără gaze în această săptămână.

După aceea, Kaminska spune că familia „s-a prăbușit” și au luat decizia marți de a pleca, fără să spună unde, pentru a-i proteja pe ceilalți membri ai familiei care încearcă să scape de Nemishayevo.
„Nu am luat decât o pisică, o haine de schimb și o chitară”, spune ea.

„Nu ne-am spălat de o săptămână. Dar nu mă deranjează. Nu contează. Numai viața este importantă, viața familiei mele și a mea… știu ce ne face Rusia. Acesta nu este război; asta este exterminare”.

Articole asemănătoare

Back to top button