fbpx

Ministerul ucrainean de Externe: Instituțiile de stat nu sunt implicate în răpirea lui Ceaus

Instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea lui Ceaus. Declarația aparține ministrului de Externe din țara vecină, Dmytro Kuleba, în cadrul unei discuții cu omologul său din Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șeful Ministerului ucrainean a informat omologul său că autoritățile ucrainene așteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kiev, în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale.

Kuleba a punctat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpire lui Ceaus. În același timp, responsabilii sunt gata să creeze un grup de lucru comun pentru a elucida circumstanțele infracțiunii.

La rândul său, premierul interimar din Republica Moldova a declarat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală.

Ambii oficiali au notat că bunele relații de vecinătate între Republica Moldova și Ucraina nu vor fi afectate urmare a acestui caz, iar instituțiile specializate vor coopera pentru clarificarea cazului.

De asemenea, cei doi omologi au efectuat un schimb de opinii privind situația din estul Ucrainei, fiind reiterată poziția Republicii Moldova de susținere fermă a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în strictă conformitate cu frontierele internațional recunoscute.

Amintim că, sâmbătă, avocatul Iulian Balan anunța despre răpirea ucraineanului. Ulterior, Maia Sandu a cerut acțiuni imediate de la Ministerul de Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate. Mai târziu, Pavel Voicu anunța că presupușii autori ai infracțiunii ar fi părăsit țara și că s-au găsit vehicule care ar fi fost utilizate pentru a-l răpi de Ceaus.

Judecătorul se află pe teritoriul Republicii Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari. Acesta a cerut să îi fie acordat azil politic, însă cererea a fost refuzată.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button