fbpx

Conspirația zăpezii false, virală pe TikTok, demontată de un fizician de peste Prut. „A mai fost ceva asemănător acum câțiva ani”

Conspirația despre zăpada falsă, devenită virală în rândul tiktokerilor din SUA, a fost detronată de fizicianul român Cristian Presură. Omul de știință spune că este vorba despre un fenomen rar, numit sublimare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui asemenea mituri au apărut și anterior în spațiul public, iar periodic sunt scoase în vizor. Așadar, fizicianul explică despre faptul că fenomenul la care face referire cele trei faze ale apei.

„Apa are 3 faze – una solidă, care este gheață. Dacă o încălzim puțin, în anumite condiții apa respectivă se topește, devine lichidă, iar după aceea o fierbem, liniștit, într-o oală, se transformă în vapori. Însă, câteodată se întâmplă să avem o fază de sublimare, în care pur și simplu primește un aport adițional de energie.

În cazurile de aici, este o energie suplimentară care poate să fie de la foc, pentru că focul are foarte multă energie și atunci, în aceste condiții, putem avea sublimare, pentru că gheața se transformă direct în gaz și nu o vedem”, a explicat fizicianul pentru Digi24, precizând că același lucru se întâmplă și cu gheața carbonică, care nu se topește, ci se evaporă la temperatura camerei, fără a lăsa urme de carbon sau lichid.

Amintim că, în contextul gerului și ninsorilor abundente din Texas, mai mulți internauți afirmă că zăpada din regiune ar fi artificială. Aceștia fac experimente și încearcă să o topească folosind uscătorul de păr sau chibrituri aprinse.

Adepții teoriilor conspirației au legat acest fenomen neobișnuit din Texas de faptul că Bill Gates a donat sume importante către un proiect de combatere a încălzirii globale al unui grup de savanți de la Harvard. Unii afirmă că oamenii de știință americani își propun să pulverizeze în atmosferă praf de carbonat de calciu – un aerosol netoxic – care ar diminua căldura solară, în timp ce alții susțin că Joe Biden ar fi provocat cumva furtuna din Texas.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button