fbpx

analiză | Ruptură majoră în clasa conducătoare din Rusia. „Bucătarul lui Putin” s-a aliat cu Kadîrov și i-a declarat război lui Șoigu și generalilor ruși

Doi dintre locotenenții cu cea mai mare notorietate ai lui Putin, fondatorul Wagner Evgheni Prigojin și conducătorul cecen Ramzan Kadîrov i-au declarat război deschis ministrului apărării Serghei Șoigu, un lider loial lui Putin, și generalilor ruși de rang înalt după înfrângerile care au venit pe bandă rulantă pentru armata rusă, aflată acum în retragere în Ucraina, potrivit unei analize The Guardian.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pierderile Rusiei, care au continuat și săptămâna aceasta pe fronturile din sudul și estul Ucrainei, au dus la o ruptură majoră în sânul clasei conducătoare în timp ce Kremlinul caută vinovații pentru seria de înfrângeri rușinoase suferite de armata rusă.

Prieteni, rivali și inamici și-au luat locurile în Marele Palat Kremlin atunci când Vladimir Putin a strâns toată elita Rusiei pentru a oficializa anexarea ilegală a celor patru regiuni parțial ocupate din Ucraina.

Ceremonia era menită să fie o demonstrație de forță și unitate, dar în doar 24 de ore a fost umbrită de eșecurile armatei ruse de pe câmpul de luptă.

Elita rusească este în stare de panică pe măsură ce înfrângerile militare vin pe bandă rulantă în Ucraina

Invazia rusească a Ucrainei care durează deja de șapte luni a aruncat elita Rusiei într-o stare de incertitudine, potrivit surselor, fiind tot mai greu pentru conducătorii ruși să ignore faptul că războiul nu mai poate fi câștigat.

Unii oficiali mai ambițioși au văzut o oportunitate în acest haos și înaintează propuneri Kremlinului despre modalități de a întoarce soarta războiului din Ucraina și de a salva eforturile de mobilizare de la un dezastru total.

Alții au optat să stea în umbră și să încerce să rămână la putere sau să evite să fie pedepsiți. Agențiile de spionaj din Occident au raportat niveluri ridicate ale nemulțumirii în rândul armatei ruse și a elitei țării. Unele au sugerat chiar că ar putea avea loc o lovitură de stat.

„Putin are o personalitate foarte distructivă, el joacă diverse facțiuni între ele ca să vadă care este cel mai bun rezultat”, a spus un fost oficial al Ministerului Apărării pentru The Guardian. „Nu știe cum să repare relațiile, așa că într-un final, cineva va cădea victimă. Putin vrea doar să vadă ce este mai bine pentru el și războiul din Ucraina.”

Prigojin vrea să arate că mercenarii Wagner luptă mai bine decât soldații din armata rusă

Marat Gabidullin, un fost comandant Wagner care îl cunoaște pe Prigojin de pe vremea când făcea parte din grupul de mercenari, a spus că nu este „surprins să îl vadă pe Prigojin în lumina reflectoarelor” în acest moment.

Profitând de valul de patriotism din prezent, „el vrea să se poziționeze ca un apărător neînfricat al patriei care a creat o organizație militară profesionistă”, a mai spus Gabidullin. „El vrea să arate că poate lupta mai bine decât armata regulată. Aveam întotdeauna tensiuni cu Ministerul Apărării, nu ne plăceam deloc.”

Potrivit unui fost oficial de rang înalt al armatei ruse care a lucrat cu Șoigu și Prigojin, rivalitatea dintre cei doi este o luptă veche care se trage de la momentul fondării Grupului Wagner în 2014, după anexarea Crimeei.

Rivalitatea s-a intensificat atunci când Șoigu l-a dat afară pe ministrul adjunct al apărării Dmitri Bulgakov, un oficial care l-ar fi ajutat pe Prigojin să obțină contracte benefice de aprovizionare a armatei.

„Prigojin vrea să își ia revanșa acum împotriva lui Șoigu”, a spus sursa, care l-a descris pe Prigojin drept o persoană „fără moral, fără conștiință și fără hobby-uri… Este o mașină, în sensul rău al cuvântului.”

Kadîrov dă vina pe Ministerul Apărării pentru dezastrul din Ucraina și îi atacă pe generali

Prigojin, cunoscut și ca „Bucătarul lui Putin”, a format o alianță surprinzătoare cu Kadîrov, liderul excentric al Ceceniei care a făcut din această republică din munții Caucaz propriul său fief la schimb pentru supunerea pe care i-o arată lui Putin.

Cu toate acestea, în cel mai recent conflict, Kadîrov s-a remarcat prin criticile dure pe care le-a adresat Ministerului Apărării, acesta declarând că luptătorii săi ar putea să cucerească Kievul în câteva zile chiar și după ce armata rusă a fost respinsă.

La scurt timp după înfrângerea pe care rușii au suferit-o săptămâna trecută la Liman, un centru feroviar important din regiunea Donețk, Kadîrov a lansat un atac virulent la adresa Statului Major al Rusiei și la comandantul districtului militar central, Alexander Lapin, persoana responsabilă pentru apărarea orașului.

Citește continuarea pe Digi24.

Articole asemănătoare

Back to top button