fbpx

interviu | Iana Stanțieru: „Moldova e o stare de spirit”. Cum a ajuns manager la Johnson&Johnson și ce o motivează să candideze la anticipate

Muncește la Shanghai (China), dar vrea să acceadă în Parlamentul de la Chișinău. Este pe locul 10 în lista electorală a unei formațiuni participante la alegerile anticipate din 11 iulie, reprezentând diaspora moldovenească. Cine este Iana Stanțieru, cum a ajuns să fie manager la una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, ce planuri are dacă va intra în Legislativ și de ce s-ar întoarce în Republica Moldova – aflați din interviul realizat de redacția noastră.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Î: Trebuie să fim sinceri, ne-a intrigat în primul rând cariera profesională pe care o aveți. De aproape patru ani, sunteți manager de Inovație și Resurse umane la una dintre cele mai cunoscute companii farmaceutice din lume – Johnson & Johnson. Cum ați reușit?

R: Când îmi urmam cursurile de masterat în business și administrarea afacerilor (MBA) la INSEAD în Singapore si Franța, Johnson & Johnson, la fel ca și alte companii internaționale, recrutau talente pentru diferite funcții: finanțe, resurse umane, contabilitate. Profilul meu le-a atras atenția celor din compania americană pentru că eu deja lucrasem 6 ani în resurse umane la Comisia Europeană, dar si pentru că vorbeam 5 limbi straine, plus aveam experientă profesională în mai multe țări. Așadar, m-au invitat sa fac parte dintr-un program select de leadership în resurse umane. Am fost singurul participant din Europa, Africa si Orientul Mijlociu în acest program de leadership în resurse umane. Pentru că este un program internațional, am început să lucrez primul an în Belgia, după care am continuat la sediul central al companiei, și în final am ales să vin in Asia pentru a vedea care este dinamica business-ului de aici.

Î: Aveți un CV bogat. Ați făcut studii în mai multe state europene. Facultatea la Cluj, master la Colegiul Europei din Bruges. Sunteți o persoană împlinită din punct de vedere profesional. Ce v-a determinat însă să vă focusați atenția asupra Republicii Moldova?

R: Aici m-am născut. Aici sunt rădăcinile mele, sunt părinții mei. Aici am învățat  fac primii pași iubesc,  respect. ȘtițiMoldova e o stare de spirit, e despre acasă, iar asta nu se compară cu nimic. În pofida faptului  sunt plecată de 20 de ani, eu am păstrat mereu o legătură strânsă cu Moldovaprin diversele proiecte pe care le-am adus în țară – donații de cărți și donații prin proiectul „Cărți pentru fiecare copil”, donații la orfelinate. De asemenea, am promovat imaginea Moldovei în straintate. Prin intermediul Galeriei de Artă „Europe’s Art” pe care o conduc am promovat artiști plastici din Republica Moldova la Parlamentul Europeană, Consilul Europei, Institutul Internațional al Păcii în întreagă lume. Când Rusia ne-a impus embargo asupra vinurilor în 2013, am organizatîmpreună cu Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei și cu Reprezentanta Rep. Moldova la Uniunea Europeană o degustare de vinuri, pentru a promova vinurile moldovenești colegilor din Belgia și celor de la instituțiile europene.

Mereu am o dorință de a schimbă ceva pentru țară mea, am luat o decizie nu ușoară, dar în care pun tot sufletul și toată speranța de a  întoarce acasă și de schimbă ceva. Succesul nu are locațieține de noi, oamenii.

Î: Așadar, sunteți pe locul 10 în lista electorală a unui partid politic pro-european, fiind prezentată ca reprezentantă a diasporei. De ce Platforma DA și nu o altă formațiune de orientare europeană? Pentru că avem destule.

R: Eu nu  întorc în Moldova pentru politică, jocuri de putere, etc. Eu vin pentru  e timpul  schimbăm ceva pentru țară și am în spate o experiență pentru care am depus un efort enorm. Cred în faptul că experiențele ne pot uni pentru fapte bune, indiferent unde unii din noi și-au atins succesul.

Când am hotărât   întorc, am fost foarte precaută cu ce fracțiune  fiu asociatăavând în vedere  este începutul carierei mele de om politic. Așadar, decizia a fost destul de simplă cărei echipe   alătur, o echipa de oameni minunați, integri, promotori ai demnității și adevărului, arhitecți ai amplelor reforme de care are nevoie Republica Moldova – Platforma DA.

Î: Cine de la Platforma DA v-a propus să vă implicați în lupta electorală?

R: Deși am fost în străînătate, am urmărit cu atenție toate activitățile Platformei DA de-a lungul timpului. Am fost mereu impresionată de dedicația, onestitatea, dăruirea și profesionalismul acestei echipe. I-am cunoscut personal pe unii membri în care am toată încrederea, oameni care cred în mine și in care cred și eu. Deci nu e vorba de o anumită persoană, e vorba de o echipa cu care vreau  fiu asociată și din care sunt mândră  fac parte.

Î: Dacă accedeți în Parlament, sunteți gata să vă întoarceți la Chișinău pentru a vă începe activitatea de deputat?

R: Cu siguranță  întorcSunt pregătită pentru această schimbare și mai ales provocare. Cred în forțele proprii și celei a echipei din care fac parte pentru a fi aproape de cei care au nevoie de oameni  noi. Voi continua  păstrez legătură cu Diaspora, pentru a menține acest dialog   înțeleg probleme cu care se confruntă și  promovez cele mai relevante proiecte legislative în Parlament.

Î: Cetățenii moldoveni din străinătate se confruntă cu multe probleme, iar dumneavoastră vreți să fiți vocea lor în Parlament. Cum intenționați să le îmbunătățiți viața pe care și-au făcut-o peste mări și țări? Sau – mai exact – ce procese și realități de prin alte părți ați vrea să implementați în Republica Moldova?

R: Este evident, ceea ce dorește cel mai stringent acum diaspora este dreptul la vot. Accesul la acest drept universal. Ei sunt cetățenii noștri care de decenii contribuie la economia acestei țări prin remitențe.
Diaspora are nevoie de susținere și integrare în societatea actuală printr-un cadru legislativ care să faciliteze încurajarea acestora de a investi în sectorul de IMMInvestițiile în educația financiară a acestora este la fel extrem de importantă.

Noi suntem obligați  le garantăm siguranță socială și economică tuturor cetățenilor.

țară de notă 10 este cea care garantează dezvoltarea economiei, infrastructurii, educației.

📣 „Electorala 2021” reprezintă o rubrică în care sunt publicate informații de prezentare a concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, ideile lor, mesajele de campanie ce pot fi expediate de echipele concurenților electorali.  

Articole asemănătoare

Back to top button