fbpx

Voicu i-a raportat lui Ciocoi despre răpirea judecătorului ucrainean. Bănuiții ar fi intrat în țară de pe 23 martie și ar fi utilizat trei mașini

Bănuiții care l-ar fi răpit pe judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus ar fi intrat în țară începând cu 23 martie. Pentru acțiunea ilegală aceștia ar fi utilizat trei mașini.

Informațiile au fost raportate de șeful de la Ministerul de Interne (MAI)  premierului interimar. Convocat în ședință de Aureliu Ciocoi, Pavel Voicu a comunicat că trei au fost depistate și s-a stabilit traseul deplasării presupușilor infractori, stabilindu-se și cercul persoanelor implicate, una dintre ele fiind reținută.

Bănuiții au intrat în Republica Moldova începând cu 23 martie, unii dintre ei traversând hotarul inclusiv în ziua producerii infracțiunii. Informațiile despre aceste persoane sunt verificate minuțios sub diferit aspect, iar forțele de ordine au obținut până acum mai multe probe relevante în dosarul pornit, inclusiv înregistrări video, înscrisuri și amprente digitale.

Printre măsurile întreprinse de instituțiile statului au fost și sporirea verificărilor la toate punctele de trecere a frontierei. În același timp, conform unui comunicat al Guvernului, drept răspuns la informațiile apărute în spațiul public precum că o mașină cu numere diplomatice ar fi trecut prin coridorul verde, fără control vamal, ministrul a precizat că transportul diplomatic are statut special și nu poate fi supus verificărilor.

De menționat este faptul că autoritățile din Ucraina au declarat jurnaliștilor că nu comentează evenimentele care se petrec pe teritoriul altor state. Totuși, responsabilii nu au confirmat sau infirmat dacă Ceaus a traversat frontiera, motivând decizia prin faptul că acestea reprezintă date cu caracter personal.

Amintim că, sâmbătă, despre dispariția ucraineanului a anunțat avocatul Iulian Balan. Ulterior, a Maia Sandu a cerut acțiuni imediate de la Ministerul de Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate, iar Pavel Voicu a anunțat că persoanele care ar fi comis infracțiunea ar fi părăsit deja țara. Mai târziu, presa a difuzat informații precum că unul dintre vehiculele utilizate pentru infracțiune a fost găsit abandonat în curtea unui bloc de la Poșta veche.

Alte reacții politice nu au întârziat să apară la Chișinău. Bunăoară, socialiștii au acuzat-o pe Maia Sandu de complicitate, Inga Grigoriu din Platforma DA a cerut să fie convocat Consiliul Suprem de Securitatea, iar deputatul PAS Oazu Nantoi a declarat că ar fi puțin probabil ca totul ar fi fost organizat de serviciile speciale.

Judecătorul se află pe teritoriul Republicii Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din țara vecină de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari. Acesta a cerut să îi fie acordat azil politic, însă responsabilii din Republica Moldova nu au dat curs cererii.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button