fbpx

video | Sandu, după şedinţa CSS: „Reforma Justiției va continua. CSM urmează să fie funcțional în 30 de zile”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să fie funcțional în maxim 30 de zile, iar Parlamentul va numi, în regim de urgență, membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Anunțul a fost făcut de șefa statului, Maia Sandu, după Consiliului Suprem de Securitate, în contextul situației excepționale din justiție. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Am convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție, și anume în legătură cu blocajele care judecătorii corupți le pun în calea curățării și funcționării justiției. O parte dintre judecători au decis vineri să blocheze toate procesele din sistem și să pună piedici schimbărilor din justiție. Cei care nu-și pot justifica nici averile, nici abuzurile comise, nici protecția unor corupți au ținut lecții de moralitate cetățenilor. Constatăm că justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători care au lăsat criminalii în libertate, care au permis ca Laundromatul sau Furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice. De fapt, unii dintre judecători refuză să participe tocmai la actul justiției. Acest lucru nu ne va împiedica să construim o justiției puternică și independentă. Independența judecătorilor nu înseamnă independența corupției”, a declarat Sandu. 

Totodată, noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție, vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători.

„CSM urmează să fie funcțional în timp de 30 de zile, nu mai puțin. Parlamentul va numi membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei de Pre-Vetting și din aceștia se va crea CSM. Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție în termeni restrânși și, ulterior, noul CSM va anunța concurs pentru selectarea judecătorilor pentru Curtea Anticorupție. Curtea Anticorupție trebuie să fie funcțională în cel mult trei luni. Noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători. E timpul să aducem în sistemul judecătoresc tineri care au învățat bine, educați, cinstiți și nu rude ale judecătorilor corupți promovați nu pe merite, dar pe interese personale și corupte”, a punctat Maia Sandu.

Amintim că vineri, 17 martie, a avut loc prima Adunare Generală a Judecătorilor din ultimii patru ani. La eveniment s-au prezentat 330 de magistrați. La sfârșit de zi, cu votul majorității, Adunarea Generală a Judecătorilor a fost întreruptă până în data de 28 aprilie, iar tot atunci se va discuta și despre alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor a fost numit un grup de lucru care va elabora o Declarație despre problemele din domeniu. Documentul urmează să fie adoptat la următoarea întâlnire a magistraților și remis comunității internaționale și asociațiilor de profil.

Articole asemănătoare

Back to top button