fbpx

video | Ministrul român al Energiei spune că România va putea trimite păcură cât e nevoie Republicii Moldova: „Nu e o problemă”

România este gata să asigure Republica Moldova cu păcură, în contextul crizei gazelor naturale. Totodată, statul român examinează și alte soluții pentru a ajuta cetățenii moldoveni. Declarații în acest sens au fost făcute de către Ministrul interimar al Energiei din România, Virgil Popescu, în cadrul unui interviu pentru Digi24, relatează deschide.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest moment nu livrăm în regim normal gaze naturale Republicii Moldova. Asigurăm un echilibru la graniță prin acest gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău. Explorăm diverse soluții pentru a ajuta R. Moldova. Încercăm să venim în întâmpinarea solicitării asigurării cu păcură a R. Moldova și probabil acest lucru se poate rezolva destul de repede. România va putea trimite păcură cât e nevoie, nu e o problemă. Rafinăriile din România pot produce suficient de multă păcură atât pentru consum intern cât și pentru a ajuta R. Moldova și studiem împreună cu colegii din R. Moldova pentru a-i ajuta din toate punctele de vedere.

Avem contact permanent la nivelul ministerului de Externe, la nivelul ministerului Energiei, „Transgaz” direct cu operatorul de transport din R. Moldova și sunt convins că R. Moldova nu va rămâne fără gaze iarna aceasta”, a declarat ministrul român al Energiei în cadrul interviului.

Vezi și: Gavrilița, despre criza energetică: Vom avea gaz, doar că mai scump. Inițiem procurarea gazului din surse alternative

Amintim că, pentru luna octombrie, Republica Moldova are semnat un contract provizoriu cu Gazprom, în baza căruia se achită 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Săptămâna trecută, Comisia pentru Situații Excepționale a instituit stare de alertă la nivel național în domeniul energetic, ceea ce înseamnă posibilitatea de utilizare a păcurii din rezerva de stat pentru producerea energiei electrice și termice, pregătirea de către Guvern a unor măsuri compensatorii pentru consumatorii casnici, industriali și comerciali și identificarea unor soluții de economisire a consumului de gaze naturale.

Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat încrezătoare de faptul că, până la 1 noiembrie, va fi semnat un nou contract de furnizare a gazelor, fie cu Gazprom, fie cu alți furnizori, în interesele cetățenilor Republicii Moldova.

Citește și: Ne livrează gaz polonezii? Ministrul Spînu, despre rezultatele vizitei sale în Polonia

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button