fbpx

video | Gavrilița, despre criza energetică: Vom avea gaz, doar că mai scump. Inițiem procurarea gazului din surse alternative

Republica Moldova va avea gaz natural, însă nota de plată pentru acesta va fi mai mare. Despre asta a sugerat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă susținute la Guvern.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Întrebarea pe care trebuie să o decidem: La ce preț? Negocierile nu sunt simple. Intenția noastră e să ducem la bun sfârșit negocierile care să convină ambelor părți. Sunt detalii din negocieri care încă nu pot fi făcute publice. Suntem în discuții și cu România, Ucraina, Polonia, dar și alte țări cu privire la furnizarea de gaze”, a declarat șefa Guvernului.

Natalia Gavrilița a reiterat poziția expusă anterior și de președintele Parlamentului, Igor Grosu, precum că autoritățile vor oferi compensații în cazul scumpirii prețului la gaze naturale, însă s-a referit doar la categoriile sociale vulnerabile. Prim-ministra spune că mecanismele de compensare vor exista atunci când cetățenii vor începe să fie afectați de scumpiri.

Nu putem lăsa țara fără gaz, de aceea inițiem procedura de a procura gaz din surse alternative. În ultima săptămână am primit volume de gaz prin conducta Iași-Chișinău pentru balansare a presiunii.

Ceea ce este clar – că prețul va crește. Va crește și tariful. Ceea ce poate face Guvernul es să avem un mecanism de compensare, țintit pentru păturile vulnerabile. Schema e în lucru și decizia poate arăta diferit, dar Guvernul va fi alături de cetățeni”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Oficiala s-a arătat încrezătoare că Republica Moldova va semna un contract de furnizare a gazelor naturale fie cu Gazprom, fie cu un alt furnizor.

Urmărește declarațiile făcute de prim-ministră:

Vezi și: Șeful Moldovagaz: Problema nu e în prețul gazului, ci în asigurarea volumelor necesare

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button