fbpx

video | Ce au scos la iveală controalele dispuse de procurorul general la PA și PCCOCS? Stoianoglo prezintă rezultatele verificărilor

Conducerea Procuraturii Generale prezintă astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în perioada 9 decembrie 2019 – 10 ianuarie 2020.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit procurorului general, verificările desfășurate au scos la iveală faptul că PA și PCCOCS nu au lucrat eficient în ultimii patru ani, fiind admise mai multe abateri și ilegalități de către un șir de procurori. În urma analizelor efectuate, procurorii au identificat unele cazuri când pornirea dosarelor s-a făcut în lipsa oricărei bănuieli rezonabile, doar în baza unor rapoarte fără suport factologic, fără confirmare documentară şi probatorie, în multe dintre cazuri doar în scopul efectuării interceptărilor şi altor măsuri speciale de investigaţii.

Alexandr Stoianoglo a precizat că, din numărul total de sentințe în instanțele de fond, 33% reprezintă cazuri de corupție minoră, în timp ce dosarele de rezonanță „se prăfuiesc în safeuri”, neavând finalitate timp de mai mulți ani. De asemenea, Stoianoglo a ținut să menționeze că investigațiile în cadrul jafului bancar sunt efectuate pasiv de către un grup format din doar șase persoane, în timp ce o altă cauză, nesemnificativă, este investigată de 45 de persoane.

„Pe cauza penală privind frauda bancară s-au făcut multe eforturi de entitățile implicate în investigație, cu arestări ale unor beneficiari ai furtului bancar, cu sechestrări de bunuri și active de valoare. Totuși, auditul procesual al materialelor cauzei penale au scos în evidență multiple carențe, ceea ce înseamnă că direcția pe care s-au focusat procurorii până în prezent nu a permis o investigație complexă și obiectivă, cu referire la toți potențialii beneficiari ai furtului miliardului”, spune Stoianoglo.

Procurorul general s-a referit și la cazul interceptărilor, subliniind că legea stabilește că o persoană nu poate fi interceptată mai mult de șase luni, prevederi care au fost ignorate.

„Mai multe persoane au fost interceptate timp de opt sau chiar 12 luni. O persoană cu funcție de răspundere din cadrul Procuraturii a fost interceptată neîntemeiat, motivul fiind că „nu este cunoscut utilizatorul numărului de telefon”, chiar dacă această persoană era arhicunoscută de toți angajații, iar numărul de telefon era utilizat zi de zi în scopuri de serviciu”, menționează Stoianoglo.

Amintim că verificările dispuse în decembrie de șeful PG au vizat toate dimensiunile de competență ale celor două procuraturi specializate pentru ultimii patru ani.

Citiți și: Mai mulți procurori din cadrul PA și PCCOCS se vor alege cu proceduri disciplinare. Stoianoglo: „S-a acționat cu admiterea încălcărilor grave de lege”

Articole asemănătoare

Back to top button