fbpx

Urmărirea penală în dosarul lui Andronachi, finalizată: Valoarea sechestrelor aplicate

Procuratura Anticorupție (PA) informează că la data de 25 ianuarie a fost încheiată urmărirea penală disjunsă din cauza denumită generic „Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi precum și a unui complice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei, valoarea acestuia fiind acoperită prin sechestrele aplicate.

La data de 2 noiembrie 2022, procurorii din Procuratura Anticorupție i-au adus la cunoștință domnului Vladimir Andronachi ordonanța de punere sub învinuire.

Faptele incriminate constituie activități realizate de către un grup de persoane în toamna anului 2014. Utilizând acte fictive și informații false, persoanele au determinat încheierea cu Banca de Economii SA a unui contract de investiții sub falsul motiv de reconstrucție și reparație a unui nou sediu pentru bancă”, se arată într-un comunicat emis de Procuratură.

În temeiul acestui contract, banca a transferat circa 32 milioane lei unei companii controlate efectiv de către Vladimir Andronachi, pe care ultimul i-a convertit, plasat și stratificat prin intermediul mai multor companii nerezidente cu conturi deschise în două bănci din Letonia.

Circa 6 milioane lei au fost restituiți către Banca de Economii SA în proces de lichidare în 2015, rezultând un prejudiciu total de circa 26 milioane lei.

În mare parte, banii sustrași prin escrocherie și spălare de bani au fost utilizați pentru cheltuieli personale, procurarea unor bunuri imobile și automobile, precum și investirea în alte afaceri.

Potrivit comunicatului PA, Vladimir Andronachi a pledat nevinovat și, la moment, folosindu-se de dreptul său procesual, refuză să dea declarații. În temeiul mandatului judecătorului de instrucție, acesta este arestat preventiv pe un termen de 30 de zile.

În continuare, partea apărării urmează să facă cunoștință cu materialele cauzei penale materializate în 76 volume precum și cu informațiile electronice.

În perioada anilor 2020-2022, procurorii au terminat urmărirea penală în 9 cauze penale, și 8 din acestea au fost trimise în instanța de judecată, 15 persoane avînd statut de inculpat (un deputat, un ex-guvernator, un ex-viceguvernator, și  un șef de departament din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, ex-președintele interimar al Băncii de Economii, ex-președintele interimar al BC ”Banca Socială”, ex-președintele BC ”Unibank” SA, doi contabili, și alte persoane).

Amintim că fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a fost reținut la intrarea în Republica Moldova în dimineața zilei de 2 noiembrie. Ex-parlamentarul a fugit din Republica Moldova anul trecut și a fost anunțat în căutare internațională prin intermediul Interpol.

Numele ex-deputatului PartiduluI Democrat din Moldova (PDM) este divizat în mai multe dosare de rezonanță (Metalferos, frauda bancară, Consulatul Republicii Moldova la Odesa).

Faptele incriminate constituie activități realizate de către un grup de persoane în toamna anului 2014. Utilizând acte fictive și informații false, persoanele au determinat încheierea cu Banca de Economii SA a unui contract de investiții sub falsul motiv de reconstrucție și reparație a unui nou sediu pentru bancă.

În temeiul acestui contract, banca a transferat circa 32 milioane de lei unei companii controlate efectiv de către Vladimir Andronachi, pe care ultimul i-a convertit, plasat și stratificat prin intermediul mai multor companii nerezidente cu conturi deschise în două bănci din Letonia.

Circa 6 milioane de lei au fost restituiți către Banca de Economii SA în proces de lichidare în 2015, rezultând un prejudiciu total de circa 26 milioane de lei.

În mare parte, banii sustrași prin escrocherie și spălare de bani au fost utilizați pentru cheltuieli personale, procurarea unor bunuri imobile și automobile, precum și investirea în alte afaceri.

Articole asemănătoare

Back to top button