fbpx

studiu | Date îngrijorătoare înregistrate de ONU: La fiecare 11 secunde în lume moare un nou-născut sau o gravidă

La fiecare 11 secunde în lume moare un nou născut sau o gravidă. Concluzia a fost făcută în urma unui studiu realizat de UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, agenţii specializate ale ONU.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform raportului, numărul deceselor infantile a scăzut începând cu 2000. Faptul se datorează îmbunătăţirii serviciilor medicale. Totodată, datele arată că peste 5 milioane de copii mor până la 5 ani. La fel, doar în perioada 2017-2018, peste 6 milioane de micuți au decedat înainte de a împlini 15 ani, iar aproximativ 290.000 de femei au murit din cauza complicaţiilor pe parcursul sarcinii sau nașterii.

Conform raportului, rata mortalităţii materne este de circa 50 de ori mai mare în cazul femeilor din unele țări ale Africii. Tot acolo, probabilitatea decesului bebelușilor este de 10 ori mai mare

„Ajutor specializat pentru mame şi nou-născuţi în perioada naşterii, alături de apa curată, nutriţie adecvată, medicamente şi vaccinuri esenţiale pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte”, a declară Henrietta Fore, directoare executivă UNICEF, citată de presa străină.

Pe de altă parte, din anii 90′ și până acum, rata mortalității copiilor sub 15 ani a scăzut cu 56%, țările din sud-estul Asiei fiind cele mai progresiste la acest capitol. Așadar, numărul de micuți care au murit în lume în perioada menționată a scăzut de la circa 14 milioane anual, la 6 milioane în 2018

Articole asemănătoare

Back to top button