fbpx

Șeful SIS, despre spargerea conturilor de Telegram ale unor oficiali: Rusia – primul suspect

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, susține că în spatele spargerilor conturilor de Telegram ale unor oficiali moldoveni stau serviciile speciale ale altor state, primii suspecți fiind cele din Rusia. Declarația a fost făcută luni, 13 noiembrie, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui Musteață, au fost sparte doar conturile de Telegram, nu și telefoanele.

„Pare a fi o acțiune coordonată, care tinde să creeze niște disensiuni, tensiuni în societate, să încerce să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Or asta s-a făcut într-o zi suspect de bine aleasă, în care Guvernul a aprobat și expediat în adresa Curții Constituționale un demers destul de important”, a declarat directorul SIS.

Totodată, șeful SIS a vorbit și despre presupușii autori ai spargerilor.

„Ziua în care s-a întâmplat, modul cum s-a promovat în anumite canale de telegram și surse media indică asupra unor acțiuni coordonate, ceea ce din punctul nostru de vedere pare a fi o operațiune specială de denigrare. După o primă analiză, în spatele acestor acțiuni par a fi serviciile speciale ale altor state”, a adăugat Musteață.

Întrebat dacă se referă la serviciile speciale ale Rusiei, șeful SIS a răspuns: „Cum s-ar spune – primii suspecți, da”.

Amintim că în după-amiaza zilei de miercuri, 9 noiembrie, canalele de Telegram ale președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte. Administrația prezidențială a confirmat ulterior acest lucru. În urma acestor atacuri cibernetice, au fost publicate presupuse conversații personale ale ministrului Justiției.

Ulterior, ex-ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, una dintre persoanele care a confirmat autenticitatea discuțiilor sale pe telegram cu Litvinenco, a cerut demisia celui vizat. Nagacevschi îl îndeamnă pe Litvinenco să „solicite să fie judecat în procedura acordului de recunoaștere a vinovăției”.

Totodată, și contul de Telegram al consilierului prezidențial Dorin Recean ar fi fost spart. Câteva zile mai târziu, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că contul de Telegram al șefului Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cerăuțeanu, a fost spart și a inițiat un dosar penal.

 

Articole asemănătoare

Back to top button