fbpx

R. Moldova și Ucraina ar putea fi conectate la rețeaua de electricitate a UE

Republica Moldova și Ucraina ar putea fi conectate la rețeaua electrică a Uniunii Europene. Miniștrii energiei țărilor membre UE se vor afla astăzi într-o ședință.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană vor decide astăzi, 28 februarie, conectarea Ucrainei și R. Moldova la rețeaua de electricitate a UE, astfel încât cele două state să devină mai puțin dependente de aprovizionarea cu energie din Rusia, a declarat Christophe Barraud.

„Astăzi are loc o întâlnire a miniștrilor energiei din UE și cred că, dacă totul va merge bine, ar trebui să vedem astăzi un anunț că vom conecta Ucraina și, de asemenea, Moldova la rețeaua electrică a UE, ceea ce va fi, de asemenea, extrem de important pentru consolidarea rezistența Ucrainei și a Moldovei”, a spus oficialul.

Amintim că, în premieră, sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei au funcționat împreună în regim izolat de alte sisteme energetice vecine în zilele de joi până sâmbătă, 24 – 26 februarie.

Funcționarea izolată în această perioadă a avut drept scop demonstrarea capacității sistemului energetic de a funcționa în siguranță, la parametri normați ai frecvenței și tensiunii, și de a reacționa imediat la variația acestor parametri în condițiile de funcționare în regim de iarnă.

Ulterior, Ucraina a refuzat să se reconecteze la rețelele electroenergetice ale Rusiei și Belarusului, după ce a trecut cu succes regimul de testare în regim izolat, în perioada 24-26 februarie, test la care a participat și Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button