fbpx

Protestele violente din Rusia: Peste patru mii de oameni, reținuți. Printre aceștia – circa 60 de jurnaliști 

Susţinătorii lui Alexei Navalnîi au ieşit, din nou, duminică în stradă, în ciuda avertismentelor din partea poliţiei. Protestele neautorizate au început în estul extrem al țării, la temperaturi mult sub 0 grade Celsius, dar au ajuns și în capitala Moscova. Poliția a făcut arestări masive încă de la primele ore.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Josep Borrell, șeful diplomaţiei UE, a „deplâns arestările masive” din timpul protestelor pro-Navalnîi de duminică din Rusia şi „utilizarea disproporţionată a forţei” împotriva protestatarilor şi jurnaliştilor.

„Oamenii trebuie să-şi poată exercita dreptul de a protesta fără teama de represiune. Rusia trebuie să îşi respecte angajamentele internaţionale”, a scris Josep Borrell pe Twitter.

Protestul şefului diplomaţiei UE vine cu puţin timp înainte de vizita sa la Moscova, în perioada 4-6 februarie, pentru a cere eliberarea lui Navalnîi şi pentru a discuta despre normalizarea relaţiilor dintre Moscova şi Uniunea Europeană.

Aceasta va fi prima vizită în Rusia a unui şef al diplomaţiei europene din 2017.

Spre seară, numărul persoanelor reținute la proteste a trecut de 4.400.

Cele mai multe arestări sunt în Moscova – aproape 1.400, Sankt Petersburg – peste 960, în Krasnoiarsk – 194 și Nijni Novgorod – 164.

Totodată, Uniunea Jurnaliştilor din Rusia a precizat că cel puţin 60 de reprezentanţi ai presei au fost arestaţi.

Mai mult, soția lui Alexai Navalnîi, Iulia, a fost eliberată după trei ore de arest, potrivit avocatei acestei. Ea va fi judecată pentru participare la o adunare neautorizată care „a împiedicat circulația pietonilor și autovehiculelor”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button