fbpx

Premierul interimar, despre deschiderea a doar 139 de secții de votare în străinătate: Încurajăm CEC să-și revadă decizia

Premierul interimar – Aureliu Ciocoi – a reacționat cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide mai puține secții de votare în diasporă.

Prim-ministrul interimar afirmă că „Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare”.

„În scopul asigurării desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Guvernul va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului electoral atât în țară, cât și peste hotare.

Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020.

Regretăm că, în contextul pandemic COVID-19, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială.

Pornind de la faptul că CEC are competențele depline de a decide autonom asupra secțiilor de votare din străinătate, încurajam CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate de colegii noștri din cadrul MAEIE, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5000 de buletine de vot, chiar și înaintea orei închiderii secților de vot”, susține Aureliu Ciocoi.

Amintim că, potrivit deciziei de sâmbătă, în străinătate vor fi deschise 139 de secții. Ministerul de Externe, însă, cerea ca moldovenii din afara țării să aibă la dispoziție 190 de secții unde să își poată exercita dreptul la vot.

Hotărârea Comisiei a fost contestată deja la Curtea de Apel (CA), iar în fața CEC și CA s-au adunat manifestanți. De asemenea, și în diasporă s-a protestat. Bunăoară, la Frankfurt, moldovenii s-au adunat cu pancarte în fața sediului Consulatului Moldovei.

Menționăm că tot astăzi, 7 iunie, CEC se întrunește în ședință la 14:00. Pe agendă figurează modificarea anexei deciziei privind secțiile de votare din străinătate.

Citește și:

Prima reacție a Ministerului de Externe după micșorarea numărului solicitat de secții de votare în străinătate. „Această situație riscă să creeze o criză”

Articole asemănătoare

Back to top button