fbpx

Prima reacție a Ministerului de Externe după micșorarea numărului solicitat de secții de votare în străinătate. „Această situație riscă să creeze o criză”

Micșorarea numărului solicitat de secții de votare în afara țării „riscă să creeze o criză”. Declarația aparține secretarului general al Ministerului de Externe, Eugen Revenco.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui, autoritatea a fost surprinsă că s-a discutat despre două liste, una cu 190 de secții, propusă de Minister, iar alta cu 162, propuse de CEC, iat într-un final s-a ajuns la 139. În același timp, funcționarul a punctat într-un interviu oferit pentru Radio Europa Liberă că Ministerul de Externe a identificat soluții financiare pentru desfășurarea scrutinului în afara țării.

„Acum noi suntem concentrați să înțelegem cum vom organiza alegerile acolo unde noi știm că va fi foarte mare tensiune și presiune. De aceea avem pe agendă deja discuții și cu Serviciile de Protecție și Pază de Stat, avem pe agendă discuții cu Serviciul de Informații și Securitate (…).

Totuși, sperăm Comisia Electorală Centrală să își revadă decizia și ar putea să intervină cu modificări în care să țină cont de situațiile obiective și să diminueze din tensiuni. Noi am gestionat câteva crize în ultima vreme, dar această situație riscă să creeze o criză pe care tot noi va trebui s-o gestionăm.

Mai în glumă, mai în serios, dar noi ne gândim să propunem în calitate de președinți ai birourilor electorale la Frankfurt, Berlin, Paris, Londra, în Italia să participe membrii Comisiei Electorale Centrale care au votat pentru același număr de secții de votare”, spune Revenco.

Diplomatul a punctat că în țară și peste hotare la secțiile de votare lucrează același număr de persoane. Între timp, în unele birouri electorale din străinătatea numărul de alegători este de 5000, iar în Republica Moldova 3000.

Articole asemănătoare

Back to top button